UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кіберполіція затримала шахраїв, які виманили у чоловіка 250 тисяч доларів криптовалютою

Зловмисники представилися правоохоронцями та висунули потерпілому вигадані звинувачення

В Києві затримано фігурантів справи про шахрайство, завдяки якому зловмисникам вдалося виманити у 20-річного засновника онлайн-бізнесу криптовалюту на 10 млн. грн. (250 тис. долл.).

Про це повідомили у Головному управлінні Нацполіції у Києві. 

Читайте також: Криптовалюта Toncoin різко впала в ціні через арешт засновника Telegram

У травні до поліції звернувся 20-річний засновник онлайн-бізнесу та повідомив, що невідомі чоловіки, представившись правоохоронцями, залякали його і змусили перерахувати 250 тисяч доларів у криптовалюті.

Оперативники внутрішньої безпеки та кіберполіції Нацполіції встановили, що четверо зловмисників, вирахувавши орієнтовний дохід підприємця, вирішили нажитися. Змовники представились правоохоронцями та висунули потерпілому вигадані звинувачення у співпраці з Росією. Вони залякували чоловіка тривалим ув'язненням за сфабрикованою справою у державній зраді та запропонували «вирішити питання» за 250 тисяч доларів, обіцяючи закрити вигадану «справу».

Ділки змусили потерпілого передати вимагачам власні криптоактиви у сумі 250 тис. USDT, що в еквіваленті перевищує 10 млн грн. Того ж дня зловмисники привласнені кошти перевели у готівку за допомогою одного з обмінних сервісів.

Співробітники підрозділу внутрішньої безпеки та фахівці з кіберполіції ідентифікували вимагачів, які, як виявилось, не мали жодного відношення до правоохоронних структур. Кіберполіцейські простежили рух криптоактививів від потерпілого до безпосередньо фігурантів, зафіксували цифрові докази протиправної діяльності і спланували операцію з затримання..

Спільно зі слідчими слідчого управління ГУНП у м. Києві під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури були встановлені особи чотирьох мешканців столиці та Київської області, та сплановано операцію з їхнього затримання.

Поліцейські провели у Києві, Київській та Черкаській областей низку одночасних обшуків за місцями проживання і реєстрації аферистів і членів їхніх родин, а також у їхніх транспортних засобах. Вилучено банківські картки, компʼютерну техніку, мобільні телефони, автомобілі преміум-класу, підробні посвідчення журналістів та членів громадських формувань з охорони порядку, амуніцію, готівкові кошти загальною сумою майже 7 тис. доларів і понад 63 тис. грн.

Читайте також: В Україні з початку року відкрили рекордну кількість справ про шахрайство 

Фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.