UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сезон у розпалі: стало відомо, скільки вже зібрано кавунів в Україні

Відповідь дали у Мінагрополітики.

В Україні продовжується сезон збору баштанних. До повномасштабного вторгнення РФ Херсонщина вирощувала 35-40% всього об’єму баштанних культур України. Але зараз їх вирощують і в інших регіонах.

У пресслужбі Міністерства аграрної політики та продовольства розповіли, скільки баштанних вже зібрано у цьому сезоні.

Читайте також: Сезон кавунів: ціни стали нижчими, ніж торік

У Мінагрополітики зазначили, що стаом на середину серпня, українські аграрії зібрали 50,4 тисяч тонн, з яких:

"Це 20,7 % від прогнозованого врожаю. Наразі площа з якої вже зібрано баштанні культури становить 6,2 тисяч га. Середня врожайність з гектару 81,5 ц", – йдеться у повідомленні.

У відомстві підкреслили, що станом на серпень найбільше виробництво та найвища врожайність баштанних зафіксована на Вінниччині.

Читайте також: Небезпечні нітрати: як уберегтися від отруєння кавуном

"В області вже зібрано 12,6 тисяч тонн з врожайністю 140 ц/га", – додали у Мінагрополітики.

Також серед лідерів зі збору площ кавунів Одещина – 1,3 тисяч га, Полтавщина – 0,7 тисяч га,  Вінниччина – 0,6 тисяч га та Дніпропетровщина – 0,5 тисяч га.

Урожай-2023 значно менший. Проте трейдерів цікавить максимальний експорт зерна. Аргумент – більш як сім мільйонів українців перебувають поза межами Батьківщини. Хоч би не вийшло так, як минулого року, коли масово вивозили зерно за понад удвічі меншою за світову ціною. Ці питання порушує Лариса Гук у статті "Врожай-2023: чи вистачить Україні хліба і що не так із цінами" на ZN.UA.