UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сезон добігає кінця: скільки коштує лохина

Роз'яснення дали аналітики.

Через особливості погодних умов, в цьому році сезон реалізації лохини місцевого виробництва в Україні вже добігає кінця. Аналітики проєкту EastFruit розповіли, які ціни на лохину наприкінці сезону.

Садівники зазначили, що в цьому року сезон продажу лохини в українських господарствах стартував у середньому на два тижні раніше, що було пов’язано з теплою і відносно м’якою весною. Але завершення сезону вони прогнозують також у більш ранні терміни. Цьому також сприяють підвищені температури в більшості регіонів, що прискорює темпи дозрівання ягоди.

Читайте також: Різке подешевшання: в Україні обвалилися закупівельні ціни на малину

Аналітики пояснили, що станом на 9 серпня, більшість садівників пропонували до продажу залишкові партії лохини. Але, попри скорочення пропозиції цієї ягоди на ринку, відпускні ціни в цьому сегменті продовжують знижуватися другий тиждень поспіль.

Виробники пояснили, така ситуація пов’язана з низькими якісними характеристиками лохини через спекотну і посушливу погоду. Також попит у даному сегменті утримується на досить низькому рівні, що також сприяє здешевленню цієї ягоди.

Зараз українські виробники відвантажують лохину по 70-130 грн/кг ($1,71-3,17/кг), що в середньому на 12% дешевше, ніж тижнем раніше.

Аналітики додали, що зараз ціни на лохину вже знизилися до минулорічних. Але садівники не виключають, що змушені будуть і далі знижувати ціни, якщо попит у цьому сегменті не активізується.

Раніше т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький розповів, коли будуть відомі втрати врожаю ягід від заморозків.