UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сербський суд повторно підтвердив винуватість ексгенерала СБУ Наумова у відмиванні грошей

Інтерпол ще влітку оголосив його у міжнародний розшук.

У Сербії суд міста Ніш ухвалив повторне рішення про засудження до одного року в’язниці колишнього очільника управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова у справі про відмивання грошей, повідомило "ВВС Україна" із посиланням на адвокатів Наумова.

Раніше цей же сербський суд засудив Наумова до року ув'язнення за відмивання коштів - цей термін він вже відбув і наприкінці 2023 року вийшов на волю. Згодом апеляційний суд відправив справу на повторний розгляд, а Наумову на цей час заборонили покидати Сербію.

Оскільки ексгенерал уже відсидів рік покарання тюрмі в Сербії за цією справою, повторно відбувати покарання він не буде.

Читайте також: Сербія відмовила у екстрадиції Наумова до України через заяву Зеленського - ВВС Україна

Нагадаємо, Інтерпол за запитом України оголосив Андрія Наумова у міжнародний розшук. Україна просила Сербію про екстрадицію, однак сербська сторона їй у цьому відмовила, вважаючи справи в Україні політичним переслідуванням, а можливе повернення таким, яке може загрожувати його безпеці.

В Україні Андрія Наумова підозрюють у державній зраді та шахрайських діях на понад 3,2 млн грн. Із України Наумов виїхав за лічені години до повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року, а вже 7 червня був затриманий на кордоні Сербії і Північної Македонії. Разом із ним затримали громадянина Німеччини Олександра Акста (якого ЗМІ називали "смотрящим" за контрабандистами від СБУ – ред.). У машині, якою вони їхали, виявили 600 тисяч євро, 125 тисяч доларів і дорогоцінне каміння.

У січні 2021 року генерал був фігурантом справи про замах на себе. ZN.UA докладно розбирало цей кейс у матеріалі «10 пазлів про війну мишей і жаб в СБУ».