UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сейм Литви закликав ЄС ввести санкції проти корупціонерів в Україні

Литва продовжує підтримувати прагнення України вступити в ЄС та НАТО

Литовський парламент - Сейм - прийняв резолюцію із закликом до Росії припинити агресію, провокації та пропаганду проти України, негайно відвести війська від кордону на основі міжнародного права і взаємної поваги.

"Сейм рішуче засудив неспровоковану військову агресію Російської Федерації проти України та інші агресивні односторонні дії, які грубо порушують двосторонні та багатосторонні угоди й норми міжнародного права та становлять загрозу для європейської безпеки", - розповіли в Сеймі у вівторок.

Резолюцію підтримали 102 члени Сейму, 1 депутат - утримався.

Також парламент Литви закликав РФ прийняти міжнародні організації, які надають гуманітарну допомогу місцевому населенню, на тимчасово окуповані території на сході України, закрити незаконні в'язниці, звільнити незаконно затриманих українських громадян, припинити паспортизацію на окупованих територіях і демографічних міняти.

Також документ Сейму закликає ЄС не підтримувати реалізацію енергетичних проєктів, які ослаблюють євроатлантичну єдність, таких як "Північний потік-2".

Сейм закликав міжнародну спільноту посилити адресні економічні та особисті санкції проти Росії, а також координувати списку санкцій політику проти окремих осіб, причетних до корупції в Росії та Україні.

"Зі свого боку, ми закликаємо саму Україну продовжити реформи, особливо в судовій системі, прокуратурі та фінансовому секторі, звичайно ж, в боротьбі з корупцією, що стане темою четвертої великої міжнародної конференції по Україні в Вільнюсі 7-8 липня", - цитує слова голови комісії із закордонних справ Жигімантаса Павільоніса пресслужба Сейму.

У резолюції Сейму Литви підтримав суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах, визнаних міжнародною спільнотою, а також інтеграцію в ЄС і НАТО. У документі також підкреслюється, що незаконна анексія Криму Росією ніколи не буде визнана.

Читайте також: Росія тримає війська у готовності на окупованій території України – розвідка

22 квітня Росія оголосила про завершення «раптової перевірки боєготовності», під приводом якої стягувала війська до кордонів України. 

Експерт з питань національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Глен Грант вважає, що відведення військ не є поразкою Путіна: «По-перше, блокування Азова залишається. По-друге, він залякав США та змусив їх вивести два кораблі з Чорного моря та влаштувати йому саміт з Байденом. По-третє, росіяни завжди брешуть, тому не вірте Шойгу, що вони повертаються до баз – багато обладнання залишиться».

Російський лідер отримав від розгортання власні зиски: відпрацював готовність до великої мобілізації і готовність до війни С2 (командування та контроль), перевірив авіацію та флот, оцінив можливості української армії і силу рішучості українських політиків. Більша частина цього розгортання залишається готовою до швидкого відновлення і врахує вивчені уроки.

Докладніше про те, що відбулося біля кордонів і навколо України останніми днями та як це варто розуміти, читайте у статтях Сергія Немирича «Воєнна тривога квітня 2021 року: кілька простих висновків» та Олексія Їжака «Тайговий casus belli» у ZN.UA.