UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що робити з використаними масками та рукавичками – поради Супрун

Викидати засоби індивідуального захисту на смітник не варто – це наражає інших на небезпеку і шкодить довкіллю.

Під час епідемії коронавірусу в Україні важливо не лише використовувати засоби індивідуального захисту як-от маски й рукавички, але й правильно утилізовувати їх після використання. Колишня міністерка охорони здоров'я Уляна Супрун пояснює, чому використані засоби захисту не можна просто викидати на смітник.

"Зараз багато людей використовують маски та рукавички для захисту і протидії поширенню вірусу SARS-CoV-2. Але це не означає, що ці речі можна викидати просто на вулиці чи у звичайний смітник або ж залишати лежати у всіх під ногами! Це небезпечно для інших людей, а також сильно засмічує довкілля", - пише вона у Facebook.

Супрун нагадала, що маски та рукавички ефективні лише за умови правильної гігієни рук. І розповіла, що робити з масками, рукавичками та іншими використаними засобами індивідуального захисту.

Спочатку, правильно підготувати їх до зберігання.

1. Обробити антисептиком;

2. Покласти у пакет, стійкий до механічних пошкоджень, без подряпин і дірок. Бажано, щоб він був із зіплоком;

3. Можна використати звичайний пакет, який треба міцно зав'язати;

4. Залишити пакет у недоступному для дітей та домашніх тварин місці. Найкраще – поза межами помешкання, наприклад, на балконі.

Після цього можна віддати використані засоби на утилізацію.

1. Обов'язково дізнатися, чи є у відповідних служб ліцензія на роботу з такими відходами;

2. Дізнатись деталі – де і як відбуватиметься збір, досортування, переробка та утилізація, в який спосіб, на якому обладнанні. Це важливо, аби зрозуміти, чи це не псевдопереробники або шахраї;

3. Звернутися до місцевої влади, аби дізнатися, що робити з використаними масками та рукавичками;

У Києві планують найближчим часом створити десять пунктів прийому засобів індивідуального захисту, у кожному районі столиці. Усі відходи збиратимуть та безпечно утилізовуватимуть із дотримання вимог. Займатися цим будуть лише ліцензовані підприємства.

Збиратимуть використані рукавички та маски і приватні підприємств та громадські організації. Мешканцям інших міст ексміністерка радить вимагати від місцевої влади створення таких пунктів прийому.

ER-tec

ER-tec

ER-tec

Як пояснювали у Міністерстві охорони здоров'я, усі українці повинні носити маски, оскільки вважаються потенційно інфікованими. Станом на 28 квітня в Україні лабораторно підтверджено 9 410 випадків COVID-19.

30 березня Верховна Рада ухвалила закон про кримінальну відповідальність за вивезення з України протиепідемічних засобів, зокрема захисних масок. Зволікання із забороною експорту та реекспорту захисних медичних засобів під час епідемії стало предметом розслідування САП.

Загалом за три місяці українські державні замовники закупили майже 2,5 млн медичних масок на 25 мільйонів гривень. Зазвичай переможцями тендерів ставали компанії, які раніше на займалися торгівлею медичною продукцією.