UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ звернула увагу на закарпатських депутатів, які заспівали гімн Угорщини на сесії сільради

Заяву в СБУ написали «слуги» Безгін і Корнієнко.

Депутати ради Сюртівськой сільській об'єднаної територіальної громади Ужгородського району виконали гімн Угорщини на першій сесії. Служба безпеки України перевірить, чи є в їх дії ознаки складу злочину, повідомили в СБУ 1 грудня.

За даними спецслужби, під час першої сесії сільської ради 21 листопада частина депутатів з ініціативи новообраного голови виконали угорський гімн.

«Отримані Службою матеріали по цій події поки що ретельно перевіряються. За результатами перевірки будуть вжиті відповідні заходи реагування», - запевнили в СБУ.

Увагу правоохоронців на цей факт звернув голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін. Разом зі своїм соратником по фракції «Слуги народу» Олександром Корнієнком вони написали заяви до СБУ і Офісу генпрокурора. Фотокопію документів політик оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Втручання у вибори: Україна заборонила в'їзд двом угорським високопоставленим особам – Кулеба

Напередодні СБУ провела обшуки і глави «Партії угорців Закарпаття» Василя Брензовича, офісах партії і пов'язаних з нею благодійних фондів. Слідчі дії проводилися в рамках справи про державну зраду та іноземній підривної діяльності в Україні.

У зв'язку з обшуками на Закарпатті в МЗС Угорщини викликали посла України йвручили йому ноту протесту. Угорського посла викликали до МЗС України.

Петер Сійярто пообіцяв підняти на рівні НАТО питання «утиски прав угорців» в Закарпатті.

Детальніше про українсько-угорський конфлікт і перспективи його врегулювання читайте у матеріалі Володимира Кравченка "За півкроку до червоної риски" і "Чи доведе "мова" до Брюсселя?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".