UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ знешкодила агентуру мережу росіян, до складу якої входили правоохоронці

Вони коригували удари росіян по Україні.

© СБУ
© СБУ
© СБУ

Служба безпеки України ліквідувала російську агентурну мережу, яка шпигувала за розміщенням українських захисників та критичних обʼєктів інфраструктури. До її складу входили діючий та колишні правоохоронці, йдеться у повідомленні СБУ. 

Зазначається, що діяла група зловмисників у Миколаївській, Дніпропетровській та Івано-Франківській областях. Їхню діяльність координувала Федеральна служба безпеки РФ та російська воєнна розвідка. 

Частиною агентурної мережі виявився правоохоронець з Миколаєва, який з 2015 року перебуває на зв’язку з керівником агентурної групи РФ та колишнім чиновником розформованої міліції Андрієм Шевченком. За його вказівкою затриманий збирав інформацію про розташування та переміщення українських захисників. Він також мав встановити локації оборонно-промислового комплексу України та надсилати інформацію про кадрові рішення у правоохоронних органах. 

Читайте також: Окупаційний «замміністра інформполітики» окупованої Херсонщини завербував мережу агентів у Херсоні

Дані він отримував за допомогою службового становища та через колег, випитуючи у них інформацію під виглядом товариських розмов. Він також залучив до роботи на росіян свого батька, колишнього працівника розформованої міліції.

За його координатами росіяни обстріляли один з енергообʼєктів на Прикарпатті. Для коригування він "втемну" використав свого колегу, який проживає на західній частині України.

Колишнього міліціонера та правоохоронця-зрадника затримали під час спроби втечі до окупованого Криму. У них вилучили техніку з доказами злочинів та повідомили про підозру за статтею про державну зраду в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). 

Раніше СБУ у Черкаській області викрила настоятеля храму Української православної церкви Московського патріархату, який виправдовував воєнні злочини росіян. Ним виявився настоятель одного із храмів Корсунь-Шевченківського благочиння.