UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ затримали зрадника, який за завданням ФСБ готував теракт проти українських пілотів та спецпризначенців

Агентом виявився житель Харкова. 

Служба безпеки затримала у Харкові агента ФСБ РФ, який готував теракт проти українських пілотів та спецпризначенців в області. Аби виконати завдання, ворожий агент стежив за українськими захисниками, намагався дізнатися, де вони дислокуються й живуть. Також зловмисник намагався встановити маршрути пересування військових на власних авто, повідомили в СБУ.

«У «зоні особливої уваги» ворожого агента були військові льотчики, командири спецпідрозділів ЗСУ та співробітники Служби безпеки. Задокументовано факти прихованої фото- та відеофіксації прилеглої території місць базування українських оборонців та їхніх транспортних засобів», – зазначили в СБУ.

Вказано, що контррозвідники СБУ затримали ворожого агента, коли той намагався передати росіянам розвіддані. Крім того, біля одного з будинків, де живуть українські захисники, правоохоронці знайшли ворожий схрон з вибухівкою. Саме її агент ФСБ хотів використати для вчинення терактів.

«За даними слідства, фігурантом є місцевий житель, якого у листопаді минулого року завербував кадровий співробітник оперативної групи ФСБ у Бєлгородській області Саліцев А.П. Встановлено, що сприяння у контактах харків’янина з російською спецслужбою надавав його родич, що проживає на території РФ», – повідомили у Службі безпеки.

За наказом кураторів з ФСБ зрадник стежив за українськими військовими. Крім того, ворожий агент мав виявити замасковані підприємства оборонно-промислового комплексу України.

«Координати стратегічних об’єктів потрібні були окупантам для проведення прицільних ракетних ударів по місту. Для комунікації з ФСБ їхній агент використовував анонімні месенджери, а передачу розвідданих супроводжував медіафайлами з прив’язкою до місцевості», – додали в СБУ.

Затриманому зраднику повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Читайте також: СБУ затримала колаборанта, який "зливав" розвіддані щодо Дніпропетровської області. Зрадник вже під арештом

Раніше повідомлялося, що 12 років тюрми з конфіскацією майна отримав російський кілер, який планував вбивства міністра оборони Олексія Резнікова та керівника ГУР МОУ Кирила Буданова. Таке покарання призначив організатору диверсійно-розвідувальної групи головного управління генштабу ЗС РФ Печерський районний суд Києва.