UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ затримала завербованого російським ГРУ українця

Громадянин "К" визнав свою провину. Наразі здійснюються відповідні оперативно - слідчі дії, повідомив прес-центр СБУ.

Служба безпеки України затримала громадянина "К" за спроби організації масових заворушень і залякування мирного населення в Харькове.

Як повідомляє прес-центр СБУ, співробітники спецслужби припинила протиправну діяльність особи, яка передбачена ст. 111 (державна зрада) і ч.1 ст.294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України .

"Встановлено, що під час перебування в квітні ц.р. в Сімферополі житель Харківської області був завербований кадровим співробітником ГРУ ГШ ЗС РФ , який діє з території АР Крим . Завербованого громадянину ставилися завдання з проведення підривних акцій на території України, дестабілізації ситуації в східних і південних регіонах України , а також тероризування мирного населення", - повідомляє прес-центр.

За інформацією СБУ, сам затриманий повідомив на допитах, що іноземна спецслужба ставила завдання: "організувати групу і брати участь у масових акціях протесту в м.харків , забезпечити підтримку захоплення адміністративних будівель, а також їх утримання протягом 2-3 діб , провести захоплення державних установ і магазинів , в яких є зброя , з метою організації збройного протистояння правоохоронним органам організувати блокування можливих пересувань підрозділів українських збройних сил до місць проведення протестних акцій".

Зв'язок з іноземною розвідкою була організована через мобільну пошту і мобільний телефон з окремою картою, повідомляє прес-центр СБУ.

Встановлено також, що на виконання завдань іноземної спецслужби громадянин "К" здійснював підготовку і в період з 6 по 8 квітня на чолі групи з 10 чоловік брав участь у сепаратистських заходах у Харківській області, у т.ч. пов'язаних з силовим захопленням будівель державних органів влади. !zn

Читайте також:

У Харкові ОДА звільнили від сепаратистів

Серед загарбників Харківської обладміністрації виявилося 14 судимих за крадіжки та розбій

У Харкові в участі в масових заворушеннях підозрюють 65 осіб

У Харкові сепаратисти напали на автобуси з правоохоронцями