UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ затримала у Києві експосадовця кількох міністерств, який працював на ФСБ РФ

Суд вже відправив затриманого під варту.

Служба безпеки України затримала у Києві ексчиновника, який був агентом ФСБ РФ та пропонував приєднати східні регіони України до Ростовської області. Зокрема, зрадник, який проводив інформаційні диверсії, раніше працював у Міністерстві палива та енергетики, Держкомрезерві та Міністерстві вугільної промисловості, повідомили в СБУ.

«Після звільнення з державної служби у 2014 році він почав позиціонувати себе як «політексперт» та автор видань, в яких вихваляв агресивну політику кремля щодо України. З того часу він перебував на прямому зв’язку з одним із керівників 5-ї служби ФСБ, який координував його інформаційно-підривну діяльність проти України», – зазначили в СБУ.

Крім того, агент співпрацював із Леонідом Пасічником – ватажком бойовиків із підтримуваного Росією незаконного збройного формування «ДНР». Останньому зрадник надавав «експертні» рекомендації щодо посилення репресій проти українських патріотів у тимчасово окупованому Луганську. Також у соцмережах російський агент публікував дописи, у яких пропонував «приєднати» східні регіони України до Ростовської області РФ.

Читайте також: СБУ викрила оборудку із розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі артилерійських снарядів для ЗСУ

Зрадника затримали у власному помешканні. Низка експертиз, як зазначили в СБУ, підтвердила, що підготовані на замовлення ФСБ матеріали були спрямовані проти державної безпеки України.

В результаті обшуків у зрадника вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони і документи, які підтверджують його підривну діяльність на користь РФ. Також у нього знайшли «відзнаку за взаємодію» від представників держави-терористки РФ. Крім того, у затриманого виявили заборонену комуністичну та прокремлівську символіку.

Зраднику повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

Затриманого суд вже відправив під варту. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Читайте також: СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом виявлення «прослушки» у Залужного

Раніше очільник Служби безпеки України Василь Малюк заявив, що СБУ поставила собі за мету 2024 року посилити розвідувальні операції та здійснити диверсійні удари в глибині захопленої Росією території, щоб наблизити війну якомога ближче до Кремля.