UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ затримала одесита, який «наводив» ворожі ракети на енергооб’єкти Одеси

Зрадника вже відправили під варту.

Служба безпеки України затримала агента ФСБ РФ, який «наводив» ворожі ракети на енергооб’єкти Одеси, повідомили в СБУ. Зрадником виявився місцевий мешканець, якого російська спецслужба завербувала після повномасштабного вторгнення.

«Поплічник агресора збирав інформацію про розміщення підрозділів Сил оборони та об’єктів критичної інфраструктури на території регіону. Насамперед він намагався виявити бойові позиції української системи протиповітряної оборони. Крім того агента цікавили точні локації місцевих об’єктів енергетики», – зазначили в СБУ.

Зібрану інформацію зрадник зберігав на флешці. Згодом він планував передати її представнику ФСБ. За виконання завдань від «кураторів» зловмисник розраховував отримувати до 70 тис. грн на місяць. Отримані від одесита дані ворог планував використовувати при підготовці та проведенні серії ракетних ударів по українських об’єктах.

«У поле зору окупантів він потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово висловлював серед оточуючих. Для збору розвідувальної інформації він виїжджав до різних районів Одеси та передмістя обласного центру, де здійснював фото- та відеофіксацію об’єктів», – додали в СБУ.

Під час обшуку у зловмисника правоохоронці знайшли флеш-носій із доказами підривної діяльності. 

Зловмиснику повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд вже відправив зрадника під варту.

Читайте також: СБУ затримала на Київщині «послідовницю» Стремоусова. Вона поширювала роспропаганду

Раніше повідомлялося, що Служба безпеки затримала російського агента, який намагався влаштуватися до Управління оборонної роботи Сумської ОВА. Зрадником виявився мешканець Сум, якого ФСБ РФ завербувала на початку повномасштабного вторгнення.