UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ затримала мешканця Куп’янська, який фабрикував «справи» проти українців на Харківщині

Під час окупації регіону зрадник працював на МВС ворога.

Служба безпеки України затримала колаборанта, який під час окупації Куп’янська на Харківщині влаштувався «експертом» до МВС РФ і фабрикував справи проти українців. Зловмиснику вже обрали запобіжний захід, повідомили в СБУ.

«Зловмисником виявився мешканець Куп’янська, який на початку повномасштабного вторгнення підтримав російських загарбників. Під час окупації міста він добровільно пішов на співпрацю з ворогом і влаштувався до створеного агресором «управління внутрішніх справ». Там його призначили «експертом» у складі «експертно-криміналістичного відділення» окупаційного органу», – повідомили в СБУ.

На вказаній посаді він фабрикував справи проти учасників руху опору в Харківській області. Для цього потерпілим підкидали «речові докази» для оформлення необхідних окупантам «експертних висновків». За свої злочини щомісяця колаборант отримував «зарплатню» в російських рублях.

«Після звільнення міста зловмисник переховувався від правосуддя в одному з місцевих приватних будинків. Втім, співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали», – зазначили в СБУ.

Зраднику повідомив про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Суд відправив колаборанта під арешт. Зловмиснику загрожує до 15 років ув’язнення.

Читайте також: СБУ затримала харків'янина, який коригував вогонь по своєму ж місту

Раніше СБУ повідомила про підозру керівнику ВАТ «Російські залізниці», який сприяв повномасштабному вторгненню РФ в Україну. Згідно з українським Кримінальним кодексом, йому загрожує до 15 років в’язниці. Як свідчать матеріали слідства, він організував доставку залізничним транспортом російської бронетехніки та особового складу у напрямку державного кордону України та на тимчасово окуповані території нашої держави.