UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ затримала екс-начальника вінницької поліції за державну зраду

Шевцова затримали на кордоні з Білоруссю, звідкти він мав намір летіти до Москви.

У четвер, 17 березня, Служба безпеки України затримала колишнього начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Антона Шевцова.

Як повідомили ZN.UA джерела у СБУ, Шевцова було затримано на кордоні з Білоруссю, звідки він збирався летіти до Москви. Затриманому інкримінують державну зраду (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України).

Прес-секретар відомства Олена Гітлянська повідомила на своїй сторінці у Facebook, що Шевцов мав намір покинути територію України.

"Співробітники Служби безпеки України затримали колишнього керівника поліції Вінницької області Антона Шевцова, який намагався втекти до Росії", – написала речник СБУ, пообіцявши озвучити подробиці пізніше.

Піщзніше вона уточнила, що атримання відбулось в рамках відкритого кримінального провадження за ознаками злочину, пов'язаного з діяльністю, що шкодить інтересам держави.

15 березня голова НПУ Хатія Деканоїдзе звільнила Шевцова із займаної посади.

Перед цим СБУ проводила щодо Шевцова перевірку на предмет його причетності до посягання на територіальну цілісність і зміну конституційного ладу України. 14 березня голова Вінницької поліції опублікував довідку, що СБУ не виявила в ході перевірки компрометуючих фактів.

Читайте також: Порошенко відповів на петицію про позбавлення громадянства за сепаратизм

Наприкінці лютого 2016 року користувачі соцмереж розшукали і виклали спільну фотографію Шевцова з російським боксером і депутатом Миколою Валуєвим, фото на тлі будівлі з російським прапором, а також фотографії його сина на тлі російської окупаційної техніки в Криму.

У сюжеті кремлівського телеканалу "Росія" від 10 травня 2014 року журналісти показали святкування Дня Перемоги в місті після анексії Росією. Під час зйомок сюжету кореспондент підійшов до Шевцова, у якого на піджаку була прикріплена "георгіївська стрічка", і який з посмішкою заявив, що його діти несуть "прапор перемоги".

Нагадаємо, активісти провели низку акцій у Вінниці, вимагаючи звільнення Шевцова та його заступника, звинувачуючи їх у сепаратизмі.

Кримчанин Антон Шевцов був призначений на посаду керівника поліції області 28 січня 2016 р. До анексії Криму працював в органах МВС Севастополя, після чого в березні 2014 р. був звільнений в запас ЗС України за власним бажанням. З червня того ж року проходив службу в АТО в складі батальйону "Луганськ-1". З липня 2015 р. очолював міліцію, а пізніше - поліцію в Чернігівській області.