UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ затримала двох зрадників, які «зливали» ворогу позиції ЗСУ та вербували нових інформаторів

В СБУ повідомили, що затримані були такими собі «агентами проникнення» ФСБ РФ.

Служба безпеки України затримала «агентів проникнення» ФСБ РФ, які «зливали» ворогу позиції українських військових та вербували нових інформаторів, повідомили в СБУ. Одним з агентів виявився мешканець Харківщини, якого окупанти завербували після повномасштабного вторгнення. Пізніше він залучив до злочинної діяльності свого земляка.

«Невдовзі агент виїхав до Сумщини як внутрішньо переміщена особа та мобілізувався до лав ЗСУ, де проводив розвідувально-підривну діяльність проти України. Після військкомату його направили до навчального центру у Житомирській області. Перебуваючи на території установи він збирав персональні дані інструкторів з бойової підготовки, а також приховано «вивчав» систему охорони військового об’єкта», – зазначили в СБУ.

Пізніше мобілізованого зрадника переправили у складі підрозділів українських військ на Донеччину. Там ворожого агента цікавили місця базування та маршрути переміщення підрозділів ЗСУ в районах Слов’янська і Краматорська.

«До злочинної діяльності він залучив свого земляка, який після 24 лютого минулого року разом з ним переїхав до Сум як внутрішньо переміщена особа, а згодом – до Одеської області», – додали в СБУ.

Після того, як земляк ворожого агента погодився на пропозицію та отримав відповідний інструктаж, він почав розвідувати місця базування підрозділів Сил оборони у причорноморському регіоні. Зокрема, він шукав склади з артозброєнням та боєприпасами українських захисників.

«Обидва зловмисники передавали зібрані відомості агресору через закриті канали зв’язку у вигляді електронних координат з детальним описом прилеглої місцевості. У «зоні особливої уваги» були колишні військові та жінки, які проживали у прифронтових районах на півдні та сході України», – додали в СБУ.

Обох зрадників контррозвідники української спецслужби затримали, коли ті вчергове намагалися передати інформацію ворогу. Фігурантам справи повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Читайте також: СБУ затримала одесита, який «наводив» ворожі ракети на енергооб’єкти Одеси

Напередодні повідомлялося, що СБУ затримала російського агента, який коригував ракетні удари по Харкову. Зрадником виявився безробітній місцевий мешканець, якого окупанти залучили до злочинної діяльності минулого листопада.