UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ затримала двох жінок, які допомагали росіянам організовувати псевдореферендуми

Вони співпрацювали з окупантами у Херсонській та Харківській областях.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Служба безпеки України оголосила про підозри двом жінкам у Харківській та Херсонській областях, які співпрацювали з окупантами на початку повномасштабного вторгнення. Вони допомагали росіянам організовувати псевдореферендуми щодо "приєднання" до Росії захоплених територій, повідомляє пресслужба СБУ.

Зазначається, що одна з жінок у Бериславському районі Херсонської області працювала продавчинею, а після окупації стала "працівником виборчкому", який організували росіяни. У супроводі загарбників вона з бюлетенями обходила домівки мешканців регіону. Якщо вони відмовлялись підтримувати росіян — починала погрожувати. 

Читайте також: СБУ затримала інформаторку, яка зливала росіянам дані про ЗСУ на найгарячішому напрямку фронту

Після звільнення регіону вона втекла у Хмельницьку область під виглядом "переселенки". Проте правоохоронці її викрили та оголосили про підозру за статтею про колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України). Наразі вона під вартою, їй загрожує до 10 років позбавлення волі. 

Друга фігурантка була секретаркою старости сільради у Куп'янському районі Харківської області. Під час окупації почала працювати співпрацювати з росіянами. Для проведення фейкового референдуму вона збирала паспортні дані односельчан. Після звільнення села вона намагалась "залягти на дно", проте їй оголосили про підозру за статтею про колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 111-1 КК України).

Раніше СБУ викрила клірика Української православної церкви Московського патріархату. Повідомлялось, що настоятель одного з храмів Вінницької області виправдовував збройну агресію РФ.