UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ затримала бойовика "ДНР", він надає важливі свідчення про збройну агресію РФ

Бойовика затримали, коли він намагався в'їхати до України.

Контррозвідники Служби безпеки в районі ООС викрили учасника танкового батальйону підтримуваного РФ незаконного збройного формування “ДНР”, повідомили у пресслужбі СБУ. Затриманий вже надає важливі свідчення про збройну агресію РФ в Україні.

Бойовик планував таємно відвідати родичів на підконтрольній Україні території. За даними СБУ, у складі НЗФ житель Лиману працював у службі забезпечення танкового батальйону в окупованому селищі Мічурине.

Особу бойовика встановили, коли він намагався в’їхати до України з території РФ. Зараз учасник незаконного збройного формування співпрацює зі слідством. 

“Він надав важливі свідчення про конкретні обставини російської збройної агресії та військового забезпечення РФ бойовиків “ДНР”, - додали в СБУ.

Затриманий розповів СБУ про участь кадрових російських військових у координації дій найманців, постачанні танків й іншої військової техніки з Росії. Також він здав власні паспорти “ДНР” та РФ. 

Бойовику повідомили про підозру за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України. Матеріали готуються до передачі в суд.

Читайте також: СБУ затримала на Харківщині автобуси з "тітушками", яких направила проросійська політсила для проведення протестів

Нагадаємо, минулого тижня антитерористичні навчання почалися у Харківській, Херсонській та Сумській областях. Вони, а також навчання сил територіальної оборони в прикордонних районних проводяться в умовах наростаючої загрози російського вторгнення.

В цілому СБУ планує провести масштабні багатоетапні антитерористичні навчання у більшості областей України. Під час тренувань посилена увага приділяється відпрацюванню дій із захисту стратегічно важливих об’єктів та кордонів держави.

Зазначимо, що через російську військову загрозу Службу безпеки приведено в режим підвищеної готовності у всіх регіонах країни. 

Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до навчань "Захід-2021". Одночасно з цим активізувалися російські контингенти в Білорусі, окупованому Криму, Придністров'ї та акваторії Чорного й Азовського морів. Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, виступаючи 30 березня в Верховній Раді, вказав на високу ймовірність російського вторгнення.

Українська військова розвідка повідомила про підготовку росіянами масштабних провокацій, загострення в зоні ООС, спроби розширення зони окупації в Донбасі з можливим вторгненням на інших ділянках.

Детальніше про ситуацію і перспективи України в поточних умовах - в статті Сергія Немирича "Військова тривога квітня 2021: кілька простих висновків" для читачів ZN.UA.