UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ закрила справу про погрози Портнова прокурору Божку – Слідство.Інфо

Слідчий не знайшов складу злочину в діях колишнього заступника глави адміністрації Януковича.

Служба безпеки України закрила кримінальне провадження про погрози, які Андрій Портнов, колишній заступник голови президентської адміністрації засудженого за держзраду Віктора Януковича, регулярно відправляв прокурору Офісу генпрокурора Олександрові Божку. Про це йдеться у відповіді Офісу генпрокурора на запит, складений журналістами проекту "Слідство.Інфо",

Підставою для закриття справи стало те, що слідчий СБУ не знайшов у діях Портнова ознак складу злочину.

"За результатами попереднього розслідування слідчим прийнято рішення про закриття кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України", – пояснили в Офісі генерального прокурора.

На початку квітня Шевченківський суд Києва відмовився продовжити строки досудового слідства у справі про погрози Портнова. Божко також подавав клопотання генпрокурору Ірині Венидіктовій з обґрунтуванням необхідності оголосити підозру Портнову. У відповіді на журналістський запит в СБУ повідомили, що повідомлення про підозру Портнову не вручали.

Адвокат Віталій Тітич у коментарі журналістам пояснив, що прокуратура все ще може відновити розслідування справи. Згідно із законодавством, після рішення суду у слідства є 30 днів, щоб закрити справу або скерувати матеріали до суду. В даному випадку слідчий СБУ вирішив припинити провадження. Але прокурор, який здійснює процесуальне керівництво, може скасувати постанову слідчого. Після цього той повинен підготувати всі матеріали і вручити підозру, вклавшись у 30-денний термін з дати ухвали суду. Крім того, потерпілий може оскаржити в суді дії слідчого.

У листопаді минулого року прокурор Божко направляв скаргу на Портнова до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури і попросив Комісію позбавити адвокатського статусу.

Олександр Божко брав участь у розслідуванні кримінального провадження за фактом можливого привласнення Портновим грошей двох вищих навчальних закладів Києва, ймовірних зловживань в якості члена Вищої ради юстиції та погроз депутату Верховної Ради шостого і сьомого скликань Інні Богословській.

За словами Божка, коли він намагався зв'язатися зі свідками, з номера Портнова йому почали надходити погрози та образи. У 2019 році він отримав 10 таких повідомлень. Сам Портнов у своєму Telegram-каналі підтверджував, що це його листування.

У 2011-2014 роках Андрій Портнов обіймав посаду заступника голови Адміністрації президента України. З 2005 по 2010 рік був головним юристом у команді Юлії Тимошенко.

Правоохоронці перевіряли Портнова на причетність до ключових кримінальних справ проти Януковича і його оточення, зокрема до розстрілів учасників Революції Гідності в 2014 році та виведення державних коштів за межі України.

У березні 2018 року Служба безпеки України відкрила кримінальну справу за статтею "державна зрада", в рамках якого Портнова перевіряли на причетність до сприяння анексії Криму Росією.

Через рік Андрій Портнов виграв судові позови до СБУ і інформагентства "Укрінформ", а також до партії "Блок Петра Порошенка" за поширення інформації про те, що його підозрюють у державній зраді. Шевченківський районний суд Києва зобов'язав СБУ та "Укрінформ" спростувати цю інформацію, так як повідомлення про підозру Портнову не вручали, отже, процесуального статусу підозрюваного в нього немає. Київський апеляційний суд зобов'язав БПП зробити аналогічне спростування.

Як і багато інших посадовців часів Януковича, Портнов потрапив під європейські санкції, однак у жовтні 2015 року Суд Європейського союзу ухвалив рішення у справі "Портнов проти Ради ЄС", яким визнав "протиправними" санкцій проти нього у зв'язку з "недостатністю підстав".