UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ викрила злочинну організацію, яка утримувала нарколабораторії та грабувала українців на десятки мільйонів гривень

Їм загрожує до 12 років за ґратами.

© СБУ
© СБУ
© СБУ
© СБУ
© СБУ
© СБУ

Служба безпеки України ліквідувала в Києві злочинну організацію, яка крала гроші з банківських рахунків українців. Правоохоронці затримали 12 учасників угруповання. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Правоохоронці встановили, що лише в одному з епізодів зловмисники вкрали понад 10 млн грн з депозитного рахунку столичного нотаріуса. Ці гроші належали Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та призначались для виплат потерпілим вкладникам ліквідованих банків.

Підозрювані створили шкідливе програмне забезпечення, яке давало їм доступ до електронних кабінетів вкладників одного з київських банків. Шукати потенційних жертв допомагали спільники, які працювали в різних фінустановах Києва. Через них злодії отримували персональні дані киян, які відкривали депозити в банках.

Читайте також: Хакери розсилають на електронні пошти фейкові листи про відпустки для воїнів ЗСУ

Далі спільники надсилали фішингове повідомлення на електронну пошту вкладника, яке маскували під "оновлення послуги банкінгу" від адміністрації фінустанови. Так вони отримували логін та пароль для управління рахунками та переводили з них гроші на банківські картки, оформлені на підставних осіб.

З-поміж іншого, СБУ виявила за місцями проживання ділків приховані нарколабораторії з вирощування оптових партій канабісу. Готову "продукцію" вони реалізовували через власні зв’язки серед наркодилерів.

Під час обшуків в офісних приміщеннях та помешканнях підозрюваних правоохоронці виявили:

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 12 років ув'язнення. Усім затриманим повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

Нагадуємо, правоохоронні органи повідомили про підозру п'ятьом особам за створення злочинної організації та крадіжку. Організатори та учасники злочинної організації привласнювали гроші з рахунків іноземних громадян. Вони також використовували фішингові сайти.