UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ викрила в Києві фейковий ЦНАП, який напродавав підроблених документів на тисячі доларів

Продавали фальшиві паспорти та водійські посвідчення. 

© СБУ
© СБУ
© СБУ

Служба безпеки України викрила в Києві підпільний цех з виготовлення і продажу підроблених документів, печаток і штампів України та Євросоюзу. Організатори такого бізнесу продавали фальшиві паспорти, водійські посвідчення, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, а також акти права власності на землю, повідомляє СБУ.

Такий бізнес організував столичний підприємець. «Виробничі потужності» він облаштував у заздалегідь орендованій для цього квартирі. Так званий ЦНАП продавав фіктивні дипломи про закінчення  закладів вищої освіти України. Фальшиву продукцію підозрювані продавали через платформу «Darknet».

Читайте також: Документи у «Дії»: які з них доступні для українців за кордоном

Коштували документи від 300 до 7000 доларів. Сума залежала від складності та терміновості виготовлення. Щомісяця обороти нелегальної «майстерні» сягали 50 і більше підробок.

Під час обшуків правоохоронці в підпільному цеху виявили інструменти та обладнання для виготовлення підробленої документації; мобільні телефони та комп’ютери з доказами злочинних дій.

Фігуранту повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. За ч. 1 ст. 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі) та ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Нагадуємо, ДБР викрило схему продажу підроблених військово-облікових та медичних документів про непридатність до військової служби. Схему організував начальник відділу територіального центру комплектування та соціальної підтримки Київської області.