UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ викрила агентурну мережу російської розвідки в Донбасі

Двох агентів затримали, особи ще трьох встановлені.

Співробітники Служби безпеки України викрили на Сході України агентурну мережу Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації, повідомляє прес-служба СБУ.

Слідчі СБУ встановили, що російські розвідники завербували двох мешканців Лисичанська та Костянтинівки через їхніх знайомих на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Завербовані мали створити розгалужену мережу інформаторів на підконтрольній українській владі території Донбасу, а їхні куратори маскувалися у Луганську під захистом "правоохоронних органів" терористичної організації "ЛНР".

"Основним завданням агентів був збір та передача інформації про передислокацію підрозділів сил антитерористичної операції поблизу лінії розмежування. Спецслужби РФ також цікавили інфраструктурні деталі фортифікаційних споруд Збройних сил України, розташованих у глибині позицій сил АТО", - розповіли у Службі безпеки.

Інформацію кураторам чоловіки повідомляли по телефону, використовуючі для цього окремі сім-картки. Слідчі вилучили гаджети та сімки, які доводять зв'язок затриманих з російськими кураторами.

Чоловіків затримали одночасно, їм оголошено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 статті 258-3 Кримінального кодексу України, та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Слідчі СБУ встановили особи ще трьох агентів мережі, стосовно них буде прийнято окреме процесуальне рішення.

Нагадаємо, СБУ затримала полковника Збройних сил України Івана Без'язикова у Києві 13 грудня минулого року. За даними слідства, опинившись у полоні, офіцер прийняв від співробітника російських спецслужб пропозицію про співпрацю. В його обов'язки входили збір, обробка та узагальнення інформації про сили АТО. Підозрюваний неодноразово виїжджав у російський Ростов-на-Дону, де отримував вказівки від російських силовиків. Серед терористів Без'язиков був відомий під прізвиськами "Луїз", "Дядя Ваня", "Полковник", "Іван Миколайович".

Полковник ЗСУ Іван Без'язиков потрапив у полон "ДНР" у серпні 2014 року, і був звільнений 5 липня. Як повідомляла перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, СБУ провела цілу спецоперацію з пошуку та звільнення офіцера.