UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ викрила понад 20 проросійських інтернет-агітаторів

Пропагандисти закликали до порушення конституційного ладу України.

Служба безпеки України викрила 21 пропагандиста в мережі інтернет за останні три місяці. За завданням російських спецслужб вони намагалися дестабілізувати ситуацію і створювали панічні настрої в суспільстві, повідомляє прес-служба СБУ.

Наголошується, що агітатори діяли в Києві, Одесі, Дніпропетровську, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому, Конотопі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Жашкові, Чернігові та в населених пунктах поблизу лінії розмежування.

"Тільки за останній тиждень співробітники СБУ викрили трьох інтернет-агітаторів у Донецькій, Одеській і в Чернігові. Вони регулярно розміщували в соцмережах заклики до порушення конституційного ладу і територіальної цілісності нашої країни. Також поширювали пропаганду терористичних організацій "Л/ДНР" та виконували інші завдання російських спецслужб", – йдеться в повідомленні.

Наразі відносно затриманих порушили кримінальні справи за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

У прес-службі відомства додали, що всього за період дії карантинних заходів киберполиция СБУ заблокували понад 2,7 тисячі громад з більш ніж мільйонною аудиторією, викрили 393 проросійських агітатора, які поширювали різні фейки про епідемію COVID-19.

Інформацію про виявлених 372 пропагандистах СБУ направила до Національної поліції. 173 особи притягнуті до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку, у рамках статті 173-1 Конституції.

Дезінформація і залучення інтернет-агітаторів, є однією з тактик країни-агресора для просування своїх ідей. Голова Служби безпеки України Іван Баканов вніс у Раду національної безпеки і оборони України пропозицію про продовження ще на три роки санкцій щодо російських соціальних мереж "Однокласники" і "ВКонтакте" ще на 3 роки, щоб звузити цільову аудиторію, на яку спрямовані інформаційні операції російських спецслужб.

Читайте також: СБУ оголосила про підозру інтернет-провокатору, який поширював фейки про коронавірус

Раніше повідомлялося, що російські пропагандисти активізувалися на травневі свята. За вказівкою кураторів з РФ вони поширювали фейкові новини про святкування Великодня, травневих святах, вимушеному карантині та епідемії коронавирусе. За кілька днів служба виявила понад 300 інтернет-агітаторів.