UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ викрила кримчанина, який працював на «військовий комісаріат РФ»

Громадянин зареєстрований як переселенець на території Херсонської області

Служба безпеки України в Автономній Республіці Крим вручила підозру колишньому жителю Криму, який проводив незаконні призовні кампанії серед громадян України в окупованому РФ Криму. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

«Для цього зловмисник привів транспортні засоби власного приватного підприємства. Перевозив призовників з військових комісаріатів різних районів півострова до збірного розподільного пункту «Республіки Крим» і залізничного вокзалу в Сімферополі », - йдеться в повідомленні.

Громадянин зареєстрований як переселенець на території Херсонської області. Йому оголошено про підозру при спробі в'їзду в Україну.

За даними слідства, на момент окупації півострова він був власником і керівником приватного підприємства в Сакському районі АР Крим, де займався пасажирськими перевезеннями. Після окупації півострова зробив перереєстрацію підприємства відповідно до законодавства РФ і продовжив діяльність, в 2016-17 рр уклав з «військовим комісаріатом Республіки Крим» контракт, за яким надавав транспортні засоби для перевезення призовників.

Йому повідомлено про підозру за ч.5 ст.27 ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України за сприяння незаконній діяльності «військового комісаріату Республіки Крим» під час проведення незаконних призовних кампаній в Криму.

Читайте також: Окупанти в Криму вимагають для журналіста Єсипенка 18 років в'язниці – Денісова

В Україні заявляють, що, здійснюючи військовий призов в Криму, Росія порушила четверту Женевську конвенцію, яка забороняє державі-окупанту закликати у свою армію жителів окупованій території. Примус кримчан служитимуть у Збройних силах РФ розслідується в рамках провадження у ч. 1 ст. 438 КК України.

Раніше окупанти Криму оцінили збиток від припинення Україною постачання води та електроенергії майже в 1,5 трильйона рублів. Згідно Женевської конвенції, відповідальність за забезпечення кримчан всім необхідним лежить на державі-окупанту, але в РФ законне припинення постачання називають "блокадою півострова".

"Збиток" окупанти планують стягнути з України, і готуються передати до суду сфабриковані справи проти 12 громадян України, "які є організаторами або виправдовують блокаду Криму".