UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ відзвітувала про викриття незаконних поставок щебеню на будівництво Кримського моста

За даними слідства, організатори схеми встигли відправити до РФ 28 тисяч тонн щебеню.

Служба безпеки України повідомила про викриття злочинної схеми поставок в Росію будматеріалів, які використовувалися для будівництва Кримського мосту. За даними слідства, до схему організував менеджмент одного з підприємств, що займається видобутком щебеню.

"Ділки без необхідної дозвільної документації добували в кар'єрах, власником яких є громадянин РФ, корисну копалину і реалізовували її, зокрема через посередників російської компанії, яка є дочірньою структурою ВАТ "Мостожелезобетонконструкция", - повідомили в прес-службі СБУ у четвер, 4 жовтня.

Згадана російська компанія, що купувала українські будматеріали, використовувала щебінь для будівництва Кримського мосту.

Всього, за даними слідства, в країну-агресор було поставлено 28 тисяч тонн щебеню.

У діях компанії-постачальника СБУ угледіла ознаки підтримки окупаційної адміністрації РФ у Криму у зв'язку зі співпрацею з російськими підприємствами, які здійснюють господарську діяльність на аннексированном півострові.

Правоохоронці провели обшуки у приміщеннях адміністрації кар'єрів і за місцем фактичного проживання директора підприємства, вилучили договори, контракти, вантажні митні декларації.

Кримінальне провадження зареєстровано за ст. ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу (Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміну державних кордонів України).

Нагадаємо, 15 травня, в анексованому Криму відбулося офіційне відкриття автомобільної частини моста через Керченську протоку, на яке прибув президент РФ Володимир Путін. Міст протяжністю 19 кілометрів з'єднує окупований український півострів і Краснодарський край. Вартість його будівництва склала 6,9 мільярда рублів.

США та Євросоюз засудили будівництво Кримського мосту, назвавши його порушенням державного суверенітету України. Протест висловили Міністерство закордонних справ України і президент Петро Порошенко, які нагадали про судові позови проти РФ у зв'язку з незаконним будівництвом в акваторії Азовського моря.

Докладніше читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Азовське озеро". Керченський міст закриває українське Приазов'я" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".