UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ відзвітувала про нейтралізацію десятків розповсюджувачів фейків про коронавірус

Більшість відбулися штрафами, чотирьом загрожує кримінальна відповідальність за роботу на російські спецслужби.

Служба безпеки України відзвітувала про виявлення 79 осіб, які поширювали фейки про коронавірус у соціальних мережах. Четверо з них, за оперативними даними, працювали за завданням російських спецслужб, повідомили в СБУ у понеділок, 30 березня.

Інтернет-агітаторам з Одеси, Дніпра, Львова, Херсона оголосили підозру за ст. 110 Кримінального кодексу (зазіхання на територіальну цілісність України).

Ще 28 осіб СБУ спільно з поліцією притягнули до адміністративної відповідальності за поширення чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку (ст. 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

"У разі підтвердження інформації про сплановані дії зловмисників, зокрема, за вказівкою кураторів з РФ і тимчасово окупованих територій, вони будуть перекваліфіковані за відповідними статтями Кримінального кодексу України", - запевнили в спецслужбі.

Крім того, фахівці з кібербезпеки за поширення фейкового контенту заблокували діяльність понад 1 тисячі інтернет-пабліков з 500 тисячами підписників.

минулого тижня повідомлялося про виявлення 38 розповсюджувачів фейків про коронавірус - тобто Як мінімум один з них, за даними СБУ, виявився агентом російських спецслужб.

Російські засоби масової інформації розгорнули значну дезінформаційну кампанію проти Заходу, щоб викликати паніку і посіяти недовіру на тлі поширення пандемії коронавірусу. Головною метою поширення дезінформації в ЄС називають - блокування якісної інформації на тлі пандемії коронавірусу.