UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ видворяє з України радника Льовочкіна Ігоря Шувалова

Громадянину Росії Ігорю Шувалову закидають втручання у сферу інформації та сепаратизм.

Служба безпеки України видворяє з країни громадянина Росії Ігоря Шувалова. Як мовиться в повідомленні, "згідно з законом України про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, СБУ прийнято рішення про скорочення терміну перебування і примусове видворення з України громадянина РФ Шувалова. Таке рішення обумовлене діями громадянина РФ, які завдають шкоди національній безпеці із-за втручання в інформаційну сферу нашої держави і сепаратистські прояви".

У відповідності з вимогами закону, зазначили в СБУ, за вчинення правопорушень Шувалов зобов'язаний протягом п'яти днів покинути територію країни. У разі невиконання рішення він буде видворений за межі країни за рішенням суду.

Редакція ZN.UA в надії отримати коментар щодо Шувалова спочатку звернулася на телеканал "Інтер", однак зробити цього не вдалося - в редакції "Подробиць" у даний час знаходяться працівники СБУ.

Сам Ігор Шувалов по телефону на прохання прокоментувати ситуацію, що склалася відповів, що не знає, з чим пов'язане рішення про його видворення.

"5 січня мені і пану Шустеру заборонений в'їзд паном Якименко з формулюванням, що ми погрожуємо територіальної цілісності країни. Ця заборона вдалося зняти 14 січня. Сьогодні силами СБУ мені вручили рішення про примусове видворення з України. З тими ж формулюваннями. Підписаний начальником департаменту захисту національної державності Дублик А.Я. Містить заборону на в'їзд терміном на три роки раніше було п'ять. І якщо раніше була заборона на в'їзд, то тепер, мабуть, вирішили не чекати, поки я звідси куди-то виїду", - розповів Шувалов.

"З чим це пов'язано - не знаю. Не думаю, що це ініціатива СБУ, вони просто виконують це дія. Напевно, по команді тих, що може дати таку вказівку. Я є радником Сергія Володимировича Льовочкіна з 2006, ніколи не був політтехнологом або радником Януковича. Входжу в наглядова рада Inter Media Group", - додав Шувалов.

"На питання співробітникові СБУ роз'яснити формулювання не було відповіді. З паном Дубликом зв'язатися я не можу. Тому, виходячи з норм українського законодавства, буду оскаржувати рішення в суді. В понеділок буду звертатися до суду. Сподіваюся, що на засіданні суду дізнаюся, яким чином я можу загрожувати суверенітету України", - відзначив Шувалов і додав, що засідання, швидше за все, буде закритим.

На питання про громадянство Шувалов підтвердив, що є громадянином РФ.

Нагадаємо, Шувалов є радником колишнього глави адміністрації президента Сергія Льовочкіна. Нещодавно Шувалов і кілька інших людей з команди Льовочкіна повернулися до роботи на телеканалі "Інтер" після того, як звільнилися в кінці 2013 року.

Одним з акціонерів телеканалу Інтер є Сергій Льовочкін, екс-глава адміністрації президента. Ще одним акціонером є Дмитро Фірташ, який днями був затриманий в Австрії і звільнили під заставу в 125 мільйонів євро.

14 березня з'явилася інформація про те, що Верховна Рада має намір націоналізувати телеканал "Інтер". У свою чергу, Федерація роботодавців України, яку очолює Дмитро Фірташ, попросив нову українську владу утриматися від порушення принципу недоторканності приватної власності. !zn