UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ: Відкриті кримінальні справи проти депутатів часів Януковича

Олександр Єфремов, Оксана Калетник, Микола Левченко, Вадим Колесніченко підозрюються у посяганні на територіальну цілісність України.

Служба безпеки України відкрила кримінальні провадження про причетність колишніх народних депутатів до посягання на територіальну цілісність України.

Голова СБУ Валентин Наливайченко повідомив, що на сьогоднішній день відкриті і розслідуються кримінальні провадження щодо Олександра Єфремова, Оксани Калетник, Миколи Левченка, Вадима Колесніченка та інших, підозрюваних у посяганні на територіальну цілісність і конституційний устрій країни. Провадження ведуться в рамках ст. 110 Кримінального кодексу України.

"Ми обґрунтовано їх підозрюємо, будемо переслідувати за законом і передавати справи до суду. Все, підведена риса - буде відповідальність", - цитує прес-служба СБУ слова Наливайченка.

Він запевнив, що до відповідальності будуть притягнуті всі, хто зазіхає на територіальну цілісність та конституційний лад України, незалежно від посад і прізвищ.

За словами Наливайченка, не уникнути відповідальності і колишнім чиновникам СБУ часів екс-президента Віктора Януковича. В тому числі, зазначив глава відомства, постане перед судом і колишній керівник СБУ Олександр Якименко, який ховається від правосуддя в Криму.

Читайте також: Угіддя Януковича в Сухолуччі повернуто державі

31 жовтня набув чинності закон, що дозволяє притягнути екс-президента Віктора Януковича і ряд представників його оточення до кримінальної відповідальності заочно.

Ухвалений закон передбачає, що стосовно підозрюваного (обвинуваченого), який переховується від органів слідства та суду, якщо він перебуває за межами України, здійснюватиметься спеціальне кримінальне провадження. Під час розгляду справ злочинців, які втекли з України, в суді обов'язковою є присутність захисника.