UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ спіймала диверсантів, які планували перед виборами теракти в Запоріжжі

У диверсантів вилучили гранати, холодну зброю, мисливську рушницю та символіку терористичних організацій.

Служба безпеки України затримала диверсійну групу, яка планировла серію терактів на стратегічних об'єктах і в адміністративних будівлях Запорізької області з метою дестабілізації ситуації в регіоні напередодні парламентських виборів.

Як повідомляє прес-центр СБУ, ватажок групи - 39-річний громадянин України у квітні приєднався до терористів "ДНР" і в складі збройних бандформувань захоплював адміністративні будівлі, нападав на позиції українських військових.

"Встановлено, що зловмисники отримували завдання і докладні інструкції від ватажків терористів "ДНР" щодо проведення диверсій на об'єктах інфраструктури Запоріжжі. Зокрема, диверсанти готувалися здійснити вибух у приміщенні виборчого штабу однієї з українських політичних сил, що таким об'єктом повинні були стати споруди життєзабезпечення регіону", - інформує прес-центр.

Крім того, зловмисники повинні були забезпечити прибуття та розміщення на конспіративних квартирах у Запоріжжі інших збройних диверсійно-підривних груп. Вони збирали дані щодо розташування блокпостів і надійності охорони об'єктів інфраструктури, а фото і відео цих об'єктів, їх графічні схеми надсилали своїм кураторам-терористам.

16 жовтня в ході спецоперації в Запоріжжі та Енергодарі (Запорізька обл.) співробітники СБУ одночасно затримали трьох диверсантів. При затриманні і в ході обшуків правоохоронці вилучили дві гранати Ф-1, 16 одиниць холодної зброї, мисливську рушницю, травматичний пістолет, переобладнаний під стрільбу бойовими патронами, електродетонатори, 200-грамову тротилову шашку, кулеметну стрічку з набоями, 15 пляшок з "коктейлями Молотова", комплекти військової форми без розпізнавальних знаків і символіку терористичних організацій. Також виявлені хімічні речовини, компоненти, креслення та інструкції для виготовлення саморобних вибухових пристроїв, вилучено 4 підготовлених СВП, начинених саморізами і цвяхами.

Читайте також: СБУ відкрило справу проти бойовиків за злочини проти людяності

У рамках кримінального провадження щодо ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) та ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України тривають оперативно-слідчі дії. Затримані взяті під варту, вони дають свідчення.

Як повідомлялося, раніше контррозвідкою СБУ був затриманий бойовик терористичної "ДНР" на прізвисько "Осетин", який за завданням терористів готував диверсії проти політичних діячів України під час їх перебування в зоні проведення антитерористичної операції (АТО). !zn