UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ шукає докази причетності спецслужб Росії до кібератаки на сайти держорганів України

Усього було атаковано понад 70 державних веб-сайтів.

Служба безпеки України спільно з Держспецзв'язком і Кіберполіцією проводить розслідування масової кібератаки на сайти органів державної влади, що пройшла в ніч з 13 на 14 січня 2022 року. Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті спецслужби.

"Поки що можна говорити, що є окремі ознаки причетності до інциденту хакерських груп, пов'язаних зі спецслужбами РФ", — йдеться в повідомленні.

СБУ уточнила, що атаку зазнали 70 державних вебсайтів, 10 з яких зазнали несанкціонованого втручання. При цьому нічого із вмісту сайтів не змінилося, а витік персональних даних не відбувся. Після атаки роботу більшості вебресурсів було відновлено.

"Також з ініціативи СБУ було відключено низку критичних державних ресурсів, у т.ч. портал державних послуг "Дія", до локалізації технічної проблеми та з метою недопущення розповсюдження атаки. Мобільний додаток "Дія" працював і працює в штатному режимі. Водночас, повідомлення про експлуатацію хакерами конкретної вразливості системи управління контентом, яке протягом дня з'являлося в медіа, було лише однією з версій, що обробляються", — йдеться в повідомленні.

Усі деталі події документуються у рамках раніше відкритого кримінального провадження СБУ.

Читайте також: Столтенберг прокоментував кібератаку на Україну

Раніше повідомлялося, що правоохоронці вирішують питання про відкриття кримінальної справи щодо масової хакерської атаки на українські урядові сайти.