UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ розкрила масштабну мережу інтернет-агітаторів: зазіхали на територіальну цілісність України

Проведені обшуки в Чернігівській, Сумській областях, а також Запоріжжі та Одесі.

Кіберспеціалісти Служби безпеки України розкрили міжрегіональну мережу інтернет-агітаторів, яка проводила інформаційні операції проти України за завданнями іноземної сторони.

Про це повідомляється на відомчому сайті СБУ.

"Встановлено, що зловмисники в мережі інтернет закликали до повалення конституційного ладу і порушення територіальної цілісності держави", - повідомляє пресслужба СБУ.

В рамках розслідування були проведені обшуки за місцями проживання підозрюваних в Чернігівській і Сумській областях, а також Запоріжжі та Одесі.

У Чернігові житель обласного центру через Інтернет поширював матеріали, в яких закликав до зміни меж державного кордону нашої країни. Крім того, він поширював свідомо помилкову інформацію про Збройні Сили України для дискредитації українських військових, а також популяризував бойовиків в ОРДЛО.

Фото: сайт СБУ

Для проведення антиукраїнської діяльності зловмисник адміністрував кілька груп в соціальних мережах, використовуючи спеціально створені акаунти. Інформацію для своїх публікацій агітатор отримував з пропагандистських інтернет-видань РФ і сайтів незаконних збройних формувань.

В рамках кримінального провадження за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення.

У Прилуках Чернігівської області місцевий житель в мережі Інтернет закликав до захоплення державної влади. Ворожу агітацію зловмисник поширював на власній сторінці однієї з популярних соцмереж.

Фото: сайт СБУ

Зараз йому повідомлено про підозру по ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

На Сумщині викрито жителя Конотопа, який через одну із заборонених в Україні соцмереж поширював матеріали з публічними закликами до зміни кордонів держкордону нашої країни та насильницького повалення конституційного ладу.

Читайте також: У Донецькій області прикордонники виявили схованку бойовиків

Зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 110 і ч. 2 ст. 109 Кримінального кодексу України.

У Запоріжжі заблокована діяльність інтернет-агітатора, який розміщував на персональних сторінках забороненої в нашій країні соцмережі заклики до порушення територіальної цілісності України. Також перевіряється його причетність до діяльності незаконних збройних формувань в ОРДЛО.

В Одесі викрито адміністратора груп в соціальних мережах, який закликав до порушення громадського порядку, повалення конституційного ладу і зміни меж державного кордону.

Фото: сайт СБУ

Слідчі органів безпеки повідомили зловмисникові про підозру за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України.

Раніше повідомлялося, що протягом минулого року за матеріалами Служби безпеки до кримінальної відповідальності притягнули 40 осіб, які поширювали антиукраїнську пропаганду і здійснювали підривну діяльність в інформаційній сфері, заявив керівник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Він додав, що значну частину антиукраїнської пропаганди фінансує і курирує Росія. За словами Вітюка, російські наративи в Україні просувають через лідерів громадської думки та розкручених "експертів".