UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ проводить обшук в Почаївській лаврі на Тернопільщині

Це не перший візит правоохоронців в осередок УПЦ МП. 

Служба безпеки України вранці 30 листопада прийшла з обшуком до Почаївської Успенської лаври, що в Тернопільській області. Про це повідомляє низка ЗМІ із посилання на джерела в правоохоронних органах, зокрема Lb.ua та «Українська правда».

У Почаївській Успенській лаврі розташований монастир Української православної церкви Московського патріархату.

За словами правоохоронців, причиною для обшуків стало поширення проросійських поглядів представниками лаври.

Читайте також: Більшість українців хочуть повного видворення УПЦ МП із Почаївської та Києво-Печерської лавр

Почаївську лавру передали в оренду УПЦ МП на 50 років у 2003 році. Таким чином громада може там перебувати до 2052 року.

Однак навесні цього року Міністерство культури та інформаційної політики створило комісію для перевірки використання УПЦ МП об'єктів Почаївської лаври, частина із яких є на балансі Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника

Читайте також: У Мінкульті ще не визначилися що робити з Почаївською лаврою. На неї претендують кілька конфесій

Зауважимо, що СБУ вже неодноразово цікавилась мешканцями Почаївської Лаври. Так, влітку суд засудив до п’яти років ув’язнення послушника Почаївської Успенської лаври, який виправдовував агресію РФ проти України.

А рік тому СБУ повідомила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії Української православної церкви Московського патріархату  архієпископу Іову Шумському (Віктору Смакоузу) в антиукраїнській діяльності.