UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ про хибне «мінування»: «Це елемент гібридної війни РФ проти України»

У СБУ закликали українців зберігати спокій.

Помилкові повідомлення про мінування об'єктів соціальної сфери, які останнім часом почастішали в Україні, є інструментом гібридної війни Росії проти України, повідомила Служба безпеки інформагентству «Інтерфакс-Україна». У СБУ зазначили, що у такий спосіб країна-агресор намагається створити напругу в Україні.

«Останнім часом у публічній площині фіксується збільшення повідомлень про нібито замінування важливих об'єктів соціальної сфери на всій території України. Внаслідок ретельних перевірок з боку СБУ, Національної поліції та інших уповноважених на це органів державної влади ці повідомлення не підтверджуються на практиці, їхня мета – створити напругу та панічні настрої в суспільстві», – повідомили в СБУ.

У спецслужбі зазначили, що помилкові повідомлення про мінування – це «поширений інструмент за умов гібридної агресії, яку РФ веде проти України». У СБУ також додали, що за таких умов дуже важливо, щоб жителі країни це чітко усвідомлювали.

«Закликаємо громадян зберігати спокій. І окремо звертаємось до ЗМІ з проханням ретельно перевіряти подібну інформацію, щоб зі свого боку не сприяти реалізації ворожих спеціальних інформаційних операцій», – додали до СБУ.

Читайте також: «Мінування» Києва: два залізничні вокзали відновили нормальну роботу

Раніше в Києві нібито «замінували» чотири станції метро. На жодній із них вибухівки не знайшли. Загалом цього тижня по всій Україні «мінували» близько 600 об'єктів. Крім того, лише в період минулих новорічних свят правоохоронці отримали 132 помилкові повідомлення про мінування. В результаті затримали дев'ятьох зловмисників у дев'яти областях України.

У грудні в Харкові шукали вибухівку через помилкові повідомлення довелося два дні поспіль. Спочатку правоохоронці перевіряли 216 навчальних закладів. Потім до поля дій додалися торгові центри.