UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ привітала кримських перебіжчиків із "днем зрадника"

На окупованому півострові залишилися близько 90% колишніх співробітників місцевого управління СБУ.

Служба безпеки України опублікувала відеоролик "Пам'ятаємо про зрадників", героями якого стали деякі колишні співробітники ГУ СБУ в Автономній Республіці Крим, які зрадилили присягу й перейшли на службу до окупантів.

Ролик опубліковано в четвер, 24 березня, напередодні професійного свята співробітників СБУ.

"25 березня – професійне свято працівників Служби безпеки України, які самовіддано протистоять агресії російської Федерації. Але є співробітники, які у відповідальний для країни час зрадили військову присягу і перейшли на бік ворога", – йдеться у вступних титрах.

У ролику зображені співробітники кримського СБУ під час їх служби у відомстві до анексії півострова. У другій частині відео вони фігурують як співробітники російських силових відомств, учасники репресивних акцій проти Меджлісу, кримськотатарських ЗМІ та українських громадян, які живуть в умовах окупації.

"Це лише невелика частина зрадників, але ми пам'ятаємо всіх. Наприкінці все-таки хотілося привітати всіх колишніх співробітників СБУ, які перебувають на службі у ФСБ. Вітаємо вас з 16 березня – днем зрадника", - йдеться в заключних титрах відеоролика.

Як повідомляє "Радіо Свобода", до анексії у Криму працювали 2,3 тисячі штатних співробітників СБУ, на материкову частину України переїхали лише 215 з них, або менше 10%. Частина Сбушників, що залишилися в Криму звільнилася, частина - перейшла на службу до ФСБ та інших російських силових відомства та окупаційної адміністрації півострова.

20 січня, президент України Петро Порошенко підписав указ про створення служби з деокупації Криму. Київ має намір запустити в 2016 році дипломатичну ініціативу, спрямовану на відновлення українського суверенітету над тимчасово окупованих півостровом.

Нагадаємо, в жовтні президент України Петро Порошенко підписав закон, який визначає 20 лютого 2014 року датою початку окупації Криму. Раніше офіційною датою початку окупації Криму, згідно з українським законодавством, вважалася дата набрання чинності Резолюції Генеральної асамблеї ООН про підтримку територіальної цілісності України від 27 березня 2014 року.