UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ припинила діяльність групи проросійських пропагандистів в Києві

Провокатори закликали до порушення територіальної цілісності України.

У Києві СБУ припинила діяльність групи проросійських пропагандистів, які агітували за порушення державних кордонів та створення на території окремих областей України псевдореспублик, повідомляє прес-служба СБУ.

За даними попереднього слідства, агітатори, один з яких має російський паспорт, знімали і поширювали в інтернеті сепаратистські матеріали і сприяли розпалюванню міжнаціональної ворожнечі.

Співробітники СБУ встановили, що зловмисники були учасниками маніпулятивних сюжетів на російських пропагандистських телеканалах.

ssu.gov.ua

Експертиза показала, що зняті ними відеоматеріали містять публічні заклики до посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

ssu.gov.ua

Під час слідчих дій за місцем проживання та тимчасового перебування учасників групи правоохоронці вилучили антиукраїнські матеріали, сценарії та звіти про антидержавні інформаційні кампанії, гроші, надані спонсорами з РФ, носії інформації і заборонену літературу, а також пам'ятні нагороди Московського вищого військового командного училища.

ssu.gov.ua

Слідчі СБУ повідомили про підозри організатору групи і його спільникові в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Рада планує збільшити штрафи за пошкодження телекоммереж

Раніше повідомлялося, що СБУ викрила 21 пропагандиста в мережі інтернет за останні три місяці. За завданням російських спецслужб вони намагалися дестабілізувати ситуацію та створювали панічні настрої в суспільстві.