UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ повідомила про підозру одному з головних пропагандистів Кремля у тимчасово окупованому Донецьку

Він задіяв "воєнкорів".

Служба безпеки України зібрала доказову базу на колаборанта Миколу Черкашина, керівника так званого "Медіа-холдингу "ДНР". Про це повідомляє пресслужба відомства.

Черкашин зайняв посаду "керівника" після Романа Беседіна, який очолював окупаційний інформресурс до липня 2023 року і отримав заочну підозру від слідчих СБУ. Він керує одним з ключових рупорів Кремля на тимчасово захопленій частині Донеччини, до складу якого входить 24 онлайн- та друкованих видання, 9 телеканалів та 6 радіостанцій. Ці ресурси публічно виправдовують агресивну війну проти України та воєнні злочини російських військових.

Під керівництвом Черкашина інформресурси активно поширюють фейки про оперативну ситуацію на передовій та прифронтовій території України. Він також задіяв десятки "воєнкорів" з місцевих прихильників кремлівського режиму для підготовки замовних сюжетів, зокрема зі східного фронту.

Читайте також: Підозра Коломойському щодо замовного вбивства: не всі фігуранти виявилися живими

Раніше Черкашин працював у різних медійних проєктах регіону і після захоплення обласного центру підтримав підконтрольних Кремлю терористів "ДНР". Згодом він став однією з довірених осіб гауляйтера Дениса Пушиліна, який сприяв його призначенню "гендиректором" окупаційного "медіахолдингу".

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили Черкашину про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією). Оскільки зловмисник перебуває на тимчасово захопленій частині території України, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Звідки у прибічників путінського режиму береться зневага до людського життя? Що перетворює пересічних громадян на військових злочинців, здатних щохвилини брехати, закликати до вбивства і вбивати? Про це, аналізуючи "творчість" одного з рупорів Кремля писала Анна Бродська-Кроткіна у статті "Маргарита Симоньян: як звичайна людина стає фашистом і злочинцем".