UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ повідомила, коли російські консули зможуть відвідати затриманого контрактника Агєєва

Дозвіл на відвідини росіянина буде надано після проведення усіх невідкладних слідчих та розшукових дій.

Служба безпеки України надіслала дипломатам Генерального консульства РФ у Харкові відповідь, у якій наголошується на тому, що дозвіл на проведення зустрічі з затриманим в Донбасі військовослужбовцем Віктором Агєєвим буде надано після проведення невідкладних слідчих і розшукових дій, повідомляє прес-служба СБУ.

Відповідна відповідь була надіслана минулого тижня, 13 липня. Про можливу дату зустрічі російських дипломатів проінформують додатково. Тож у СБУ відкидають усі звинувачення Міністерства зовнішніх справ Росії щодо перешкоджання зустрічі представників консульства РФ з Агєєвим.

У відомстві розповіли про те, що попри затримання Агєєва 24 червня та висвітлення цього факту у ЗМІ, лише за два тижні, 6 липня, російські дипломати зацікавилися долею затриманого та направили лист з проханням надати дозвіл на зустріч з ним.

"СБУ хоче нагадати російським дипломатам про їхню подібну практику дій на прикладі перешкоджання проведенню зустрічі консульських працівників МЗС України з громадянином України Олегом Сенцовим, який був незаконно затриманий представниками російських спецслужб у травні 2014 року. Незважаючи на численні ноти та запити української сторони до РФ, така зустріч відбулася лише через півтора роки після його ув'язнення - у грудні 2015 року. Дозвіл на відвідання Олега був наданий тільки після винесення російським судом незаконного обвинувального рішення", - нагадали у СБ України.

Читайте також: Дозволити дипломатам РФ відвідати Агєєва можуть слідчий і суд – МЗС

Нагадаємо, 25 червня українські військові в зоні проведення АТО знешкодили диверсійно-розвідувальну групу окупантів. Чотирьох диверсантів затримали, ще двоє були знищені. Серед затриманих виявилися також громадяни РФ.

Пізніше стало відомо, що в полон до українських військових в Луганській області потрапив російський військовослужбовець Віктор Агєєв, який служив за контрактом.

Росія традиційно відмовилася від свого військовослужбовця: у Міноборони РФ заявили, що Агєєв ніколи не проходив військову службу за контрактом у Збройних силах Росії.