UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ порушила кримінальну справу проти колишнього міністра фінансів

Юрія Колобова звинувачують у організації незаконного випуску держоблігацій за рахунок "Фонду національного добробуту" Росії.

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження стосовно колишнього міністра фінансів України Юрія Колобова та інших членів уряду.

Як повідомляє прес-служба СБУ, їм інкримінуються правопорушення, описані ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України.

"Зловживаючи службовим становищем, у порушення вимог Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік", Колобов Ю.В. та інші високопосадовці організували та забезпечили випуск облігацій зовнішньої державної позики на суму 3 мільярди доларів США за рахунок "Фонду національного добробуту" Російської Федерації, а також незаконно перерахували комісію в сумі 450 тисяч доларів США на користь "VTB Capital plc" (дочірня компанія російського банку "ВТБ", м. Лондон) за розміщення вказаних державних паперів", - стверджують у СБУ.

Як відомо, Колобов очолював міністерство фінансів за часів президентства Віктора Януковича з 28 лютого 2012 по 27 лютого 2014.

Відзначимо, що частина 2 статті 364 Кримінального кодексу ("Зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки") передбачає в якості санкції позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та зі спеціальною конфіскацією.