UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ блокувала створення фейкових органів держвлади

Діяльність зловмисників курирували з-за кордону.

Служба безпеки України припинила антиукраїнську діяльність громадян України, пов'язану зі створенням незаконних органів державної влади.

Про це повідомила прес-служба СБУ на відомчому сайті.

"Зокрема, в рамках відкритих кримінальних проваджень задокументовані зазначені факти в діях представників так званого "народовладдя", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: В окупованому Донбасі пишуть «доктрину» про «державу російського народу»: озвучена суть нової «ідеології»

Діяльність зловмисників координували з-за кордону. В якій саме області України діяли зловмисники, відомство не повідомляє.

Під час обшуків у підозрюваних вилучено магнітні носії інформації, флеш-накопичувачі, оргтехніку, мобільні пристрої і друковані матеріали, в яких містяться заклики до насильницького повалення конституційного ладу.

У деяких зловмисників також вилучили зброю.

Нагадаємо, в жовтні СБУ не допустила проведення незаконного референдуму в Харківській області. Депутати разом з селищним головою хотіли зробити центром нової ОТГ саме їхній населений пункт і легітимізувати рішення через "референдум".

Раніше правоохоронці повідомили про підозру двом депутатам Миронівської сільради, причетним до організації псевдореферендума "про державну самостійність "ДНР". Про це повідомили в Службі безпеки України.

"За матеріалами Служби безпеки України повідомлено про підозру в посяганні на основи національної безпеки двом депутатам Миронівської селищної ради, що в Донецькій області. За даними слідства, у квітні 2014 року депутати приймали участь в організації і проведенні так званого" референдуму про державну самостійність ДНР", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що під час позачергової сесії селищної ради підозрювані, всупереч законодавству України, проголосували за вчинення антиконституційного "волевиявлення".

Також Служба безпеки України ліквідувала в Запоріжжі організовану злочинну групу, яка намагалася створити в фейкову "міську раду". Слідство вважає, що зловмисники мали на меті "дестабілізації суспільно-політичної обстановки в регіоні".

За оперативною інформацією, група вже "обрала голову" і "депутатів" самопроголошеного псевдооргана. За членство в ньому пропонували гроші і обіцяли оформити "посвідчення".

В ході обшуків у помешканнях організаторів і активних учасників групи правоохоронці вилучили документи, печатки, комп'ютерну техніку та інші предмети, які можуть свідчити про злочинну діяльність.