UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ блокувала копіювання конфіденційних даних з податкової та митниці

Зловмисники використовували інтернет-комунікатори.

Кіберспеціалісти Служби безпеки України блокували несанкціоноване копіювання та збут відомостей з обмеженим доступом інформаційно-телекомунікаційних систем Державної податкової і митної служб.

Про це йдеться в повідомленні прес-центру СБУ на відомчому сайті.

Було встановлено, що посадові особи служб організували механізм копіювання з використанням чат-ботів, інтернет-ресурсів і телеграм-каналів, використовуючи наявність вразливостей в відомчих базах даних.

У протизаконні схеми були залучені посадові особи ДПС, ДМС і співробітники банківської установи. Спільники налагодили систематичний збут конфіденційної інформації про фінансово-господарської діяльності юридичних осіб, експортно-імпортні операції суб'єктів підприємницької діяльності та іншої інформації, яка створена і захищена відповідно до чинного законодавства.

Читайте також: Штат СБУ можуть скоротити на 40% - Баканов

Під час обшуків в офісах і місцях проживання фігурантів правоохоронці виявили та вилучили комп'ютерну техніку, мобільні телефони, флеш-накопичувачі, на яких міститься несанкціоновано скопійована інформація з обмеженим доступом, банківські картки та інші докази, що підтверджують вчинення правочину.

Вирішується питання про вручення фігурантам повідомлень про підозри в скоєнні злочинів, передбачених статтями 361-2 (несанкціонований збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації) та 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Раніше, високопоставленому харківському податківцю повідомили про підозру у вимаганні та отриманні хабара. За даними слідства начальник одного з оперативних відділів Головного управління Державної фіскальної служби в Харківській області вимагав від підприємців 100 тисяч гривень щомісячної "данини".