UA / RU
Підтримати ZN.ua

Санкції ЄС націлені на російську економіку, еліти та самого Путіна

Євросоюз запровадив два пакети санкцій проти Росії за "безпрецедентну та неспровоковану військову атаку проти України"

Послідують і подальші санкції, включаючи припинення доступу Росії до глобальної платіжної системи SWIFT. Ці заходи доповнюють санкції, вже запроваджені з моменту анексії Криму Росією у 2014 році, повідомляє Reuters.

На думку ЄС, санкції покликані «обмежити здатність Кремля фінансувати війну, покласти явні економічні та політичні витрати на російську політичну еліту, відповідальну за вторгнення, та зменшити економічну базу (Росію)».

Це список заходів, введених на цей час:

ЧОРНІ СПИСКИ

ЄС вніс до чорного списку ще сотні людей, багато з яких — депутати російського парламенту, які проголосували за визнання сепаратистських регіонів на сході України. Їхні банківські рахунки в ЄС зараз заморожені, і їм заборонено в'їжджати до країн ЄС.

Найвідоміші особи у чорному списку — президент Росії Володимир Путін та міністр закордонних справ Сергій Лавров, хоча на них не поширюється заборона на поїздки. Це призначено для того, щоб вести з ними переговори, якщо буде така можливість.

Тим не менш, Путін тепер є одним із трьох світових лідерів, занесених до чорного списку ЄС, поряд із сирійським Башаром Асадом та Олександром Лукашенком з Білорусі. Всього до чорного списку на даний час включено 654 фізичні та 52 юридичні особи.

САНКЦІЇ ЩОДО ФІНАНСІВ І ЕКОНОМІКИ

Санкції, спрямовані проти економіки Росії, покликані обмежити доступ країни до ринків капіталу ЄС, підвищити вартість запозичень тим, хто під санкціями, і поступово підірвати її промислову базу.

Вони включають заморожування активів та фінансову заборону на три ключові російські банки, додавання більшої кількості державних компаній до списку санкцій та заборону російській еліті розміщувати гроші в банках ЄС.

Санкції також забороняють будь-яку форму кредитування та купівлі цінних паперів російськими банками та урядом, у тому числі російським центральним банком.

За словами голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн, сімдесят відсотків російської банківської системи (за активами), уряд та ключові державні компанії більше не зможуть рефінансуватися на ринках капіталу ЄС.

ЕНЕРГЕТИЧНИЙ СЕКТОР

Санкції забороняють експорт конкретних технологій нафтопереробки, що ускладнює та подорожчає модернізацію нафтопереробних заводів Росії. Вони доповнюють існуючу заборону на нафтове обладнання, запроваджену у 2014 році. За даними блоку, у 2019 році Росія заробила 24 мільярди євро на експорті очищеної нафти до ЄС.

ТРАНСПОРТНИЙ СЕКТОР

ЄС заборонив експорт, продаж, постачання або передачу до Росії всіх літаків, авіазапчастин та обладнання, а також усіх послуг, пов'язаних із ремонтом, обслуговуванням та фінансуванням літаків.

За даними ЄС, три чверті комерційного повітряного флоту Росії збудовано в ЄС, США та Канаді. Санкції означають, що "Росія не зможе підтримувати свій флот відповідно до міжнародних стандартів", заявили в ЄС.

ТОВАРИ ПОДВІЙНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ І ПЕРЕДОВІ ТЕХНОЛОГІЇ

ЄС посилив існуючі санкції щодо товарів, які можуть використовуватися як у цивільних, так і у військових цілях, націлившись на військово-промисловий комплекс Росії та обмеживши її доступ до передових технологій, таких як дрони та програмне забезпечення для дронів, програмне забезпечення для шифрувальних пристроїв, напівпровідники та передова електроніка..

Ці заходи покликані з часом знизити технологічні можливості Росії.

Читайте також: Блокування Mastercard та Visa підсанкційних банків РФ: що змінилося для росіян із сьогоднішнього дня

ДИПЛОМАТИЧНІ ВІЗИ

Російські власники дипломатичних паспортів більше не користуватимуться безвізовим режимом в'їзду до ЄС, а російські урядовці та бізнесмени більше не користуватимуться нижчими зборами під час подання заяви на отримання візи. Цей захід не поширюватиметься на громадян Росії в цілому, за якими збережуться наявні у них пільги.

ТОРГІВЛЯ З НЕПІДКОНТРОЛЬНИМИ ТЕРИТОРІЯМИ УКРАЇНИ

ЄС запровадив заборону на імпорт товарів із сепаратистських регіонів сходу України, на ведення бізнесу з туристичними послугами та на експорт певних товарів та технологій.

Раніше повідомлялося про те, із чим зіткнутися росіяни після відключення від SWIFT.