UA / RU
Підтримати ZN.ua

Самобуд приватного будинку: чи можна його узаконити

Роз'яснення дали юристи.

В Україні часто зустрічаються самовільно побудовані споруди. За різними оцінками, кожна друга будова зводиться з порушеннями чинного дозвільного порядку. Такі дії можуть призвести до адміністративної, цивільної або кримінальної відповідальності. Щоб цього уникнути, необхідно легалізувати самобуд. Юристка Ангеліна Овсянко компанії PRIKHODKO & PARTNERS розповіла, чи можна це зробити.

Самобуд: що це таке

Відповідно до статті 376 Цивільного кодексу України, самобуд – об’єкт нерухомості, який зведено на земельній ділянці, не виділеній під відповідні цілі і без наявності проєкту та дозвільних документів.

Читайте також: В Україні готується масштабний проєкт з реконструкції старих будинків поруч з новобудовами: кияни ідею вже не оцінили

Овсянко зазначила, що самобуд не можна ввести в експлуатацію. Приватний будинок, побудований з порушенням чинного законодавства, не можна буде подарувати, продати або закласти. Подібний тип нерухомості не зможе пройти процедуру державної реєстрації.

Будівництво визначається самочинним у наступних випадках:

Яке покарання загрожує за самобуд приватного будинку

Узаконення – юридичний процес, результатом якого являється державна реєстрація права власності на приватний будинок. Відповідно до чинного українського законодавства, за самобуд передбачено покарання.

Читайте також: Податок на нерухомість: коли його треба платити

Серед видів юридичної відповідальності:

Юристка пояснила, що окрім цього, людина не зможе повноцінно реалізувати право власника.

«Тобто, власник самобуду не являється власником будівлі. Він не має права на продаж, обмін та ін. Також неможливо законно під’єднати будинок до інженерних мереж (газ, електроенергія, тепло, вода тощо). Це пов’язано з тим, що підстава для укладення відповідних договорів – зареєстрована декларація», – наголосила вона.

Чи можна узаконити самобуд

Експертка зазначила, що узаконення самовільно збудованого приватного будинку залежить від того, в якому році його було побудовано:

Мова йде про індивідуальні житлові, дачні, садові будинки площею до 300 м2. Також можна узаконити самобуд через суд, однак, це більш тривала процедура.

Раніше ми писали, що в Україні з 1 січня 2023 року почали діяти нові податки для землевласників.