UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саакашвілі не може виїхати з Польщі на поїзді

"Інтерсіті" стоїть у Перемишлі, його відправлення затримується.

Поїзд "Інтерсіті", на якому екс-президент Грузії, колишній голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі та його прихильники планували повернутись в Україну, стоїть у польському Перемишлі.

"Інтерсіті Перемишль-Львів. Вагон #5. Пройшла година з моменту відправлення за розкладом. Жодної інформації від керівництва потягу немає", - написав на своїй сторінці у Facebook народний депутат України Мустафа Найєм.

За його словами, провідниця нібито повідомила пасажирам про те, що відправленню поїзда заважає інформація Національної поліції України про перебування в поїзді "особи, якій заборонено в'їзд в Україну" (Міхеїла Саакашвілі – ред.).

У Міністерстві внутрішніх справ України спростували цю інформацію, нагадавши про те, що транспортне сполучення і будь-яка діяльність за межами України не входить у коло повноважень відомства.

"У відповідь на заяви окремих політиків і громадських діячів щодо затримки відбуття поїзда "Інтерсіті" сполученням "Перемишль - Київ" нібито за вказівкою з боку поліції, нагадуємо. У своїй діяльності Національна поліція Україна керується Конституцією України, законами України та іншими нормативно-правовими актами. Отже, Національна поліція не має жодного відношення до розкладу відправлення залізничного транспорту. Це питання не знаходиться в межах компетенції діяльності Нацполіції. Крім того, Національна поліція України не наділена повноваженнями щодо будь-якої діяльності на території іноземних держав", - повідомили у прес-службі міністерства.

За словами Найєма та екс-депутата Єгора Фірсова, пасажирам запропонували вирушити в Україну автобусами і обіцяли компенсувати вартість квитків на "Інтерсіті".

"Є інформація про те, що польська сторона вже зв'язалася з міністром закордонних справ України з пропозицією дозволити українському потягу залишити польську територію і вирішити всі питання вже в Україні", - додав Найєм.

Ситуацію з затримкою відправлення з Польщі українського потягу також прокоментував міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

"Спостерігаючи з Відня за подіями в "Інтерсіті", закликаю керівництво "Укрзалізниці" залишатися в правовому полі, зосередитися на своїх прямих обов'язках, зайнятися виключно належними перевезенням пасажирів та вантажів, всі інші функції повинні виконувати відповідні органи влади і громадяни", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, 26 липня в Державній міграційній службі України повідомили про те, що президент України Петро Порошенко підписав указ про позбавлення Міхеїла Саакашвілі громадянства. Приводом для рішення став той факт, що екс-президент Грузії не згадав в анкеті про те, що перебуває в розшуку на батьківщині.

Перебуваючи у США, Саакашвілі повідомив про наміри боротися за громадянство і повернутися в Україну на законних підставах. У суботу, 9 вересня, політик разом із сином виїхав з Польщі в Україну.

Вранці у неділю, 10 вересня, Саакашвілі прийняв рішення їхати в Україну на поїзді, разом із народними депутатами та активістами, які підтримують його. Дане рішення Саакашвілі пояснив "бажанням уникнути провокацій на кордоні".