UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розпочався Великий піст

Він триватиме до Великодня.

Щороку напередодні Великодня – одного з найголовніших християнських свят, віряни дотримуються Великого посту. Цього року для християн східного обряду він розпочався 18 березня.

Читайте також: Великий піст: головні правила харчування

Скільки триватиме Великий піст

Традиційно Великий піст розпочинається за 48 днів до Світлого Христового Воскресіння і його дата залежить від дати Великодня. Цього року Великий піст у християн східного обряду розпочався 18 березня, а закінчиться  4 травня.

На час посту віруючі відмовляються від їжі тваринного походження, а також розваг. Рибу можна за цей час їсти двічі: у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці і Вербну неділю.

Ця заборона не стосується дітей, яким можна вживати рибу і молочні продукти. У Страсну п'ятницю заборонено вживання їжі до винесення плащаниці.

За традиціями Великого посту також прийнято повністю утримуватися від їжі в перший день - так званий «чистий понеділок».

По понеділках, середах і п'ятницях практикується сухоїдіння - дозволяються тільки сирі овочі. У вівторок і четвер віруючим дозволяється вживати гарячу їжу без олії. А по суботах і неділях - з рослинною олією.

Головне пам’ятати, що Великий піст – це період покаяння, примирення з Богом і роботи над власним духовним зростанням, а не формальне утримання від їжі і розваг.

Заборони Великого посту

З давніх часів в цей період існують певні заборони. Під час посту не можна лаятися, сваритися, конфліктувати, ображатися.

У Великий піст не слід заздрити та брехати, оскільки чесність є найбільшою цінністю.

Не можна організовувати гучні святкування, весілля, відвідувати розважальні заклади, оскільки необхідно приділити увагу духовному очищенню та молитві.

В цей час не можна їсти м'ясо, яйця, молочні продукти, рибу та морепродукти (крім Вербної неділі). У деякі дні не можна додавати рослинну олію у їжу. Забороняється вживати алкогольні напої та палити. Якщо людина має шкідливі звички, то їх слід обмежити.

Не можна відмовляти у допомозі тим, хто про неї просить.

У суботу перед Великоднем заборонено брати і давати гроші в борг, щоб не втратити здоров'я та добробут.