UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розмінування може тривати від 5 до 10 років - ДСНС України

Девять областей України наразі постраждали від дистанційного та умисного мінування російськими загарбниками.

Київська, Чернігівська, Харківська, Сумська, Миколаївська, Запорізька, Дніпропетровська, Донецька та Луганська області і після завершення війни упродовж років будуть вкрай небезпечні для цивільного населення. Розмінування цих територій може тривати від 5 до 10 років, заявив на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС Олег Бондар.

«Виходячи з міжнародного досвіду, розмінування може тривати від 5 до 10 років», - заявив Бондар.

Російські окупанти навмисно мінують території України як дистанційними засобами, так власноруч встановленими вибухонебезпечними предметами, поміж яких є і заборонені. У звільнених від ворога населених пунктах на півночі країни, сапери знаходили некеровані мінні загородження, міни та вибухові пристрої у самих неочікуваних місцях.

«Загальна кількість різноманітних мін, касетних елементів та спеціально встановлених вибухових пристроїв становить близько 10% від усіх виявлених і знешкоджених вибухонебезпечних предметів», - наголошує представник ДСНС.

Читайте також: Генштаб ЗСУ розповів чи було "розмінування" Чонгару перед війною

У зв'язку небезпекою, серед цивільного населення Служба з надзвичайних ситуацій проводить роз'яснювальну роботу з цивільним населенням та інформує про потенційну небезпеку, яка може чекати на них при поверненні до дому. 

На деокупованих територіях ДСНС проводить першочергові заходи: обстеження населених пунктів, автодоріг, споруд та об'єктів критичної інфраструктури.

«Наразі виконання цих заходів дозволило нам розпочати поетапний процес обстеження та розмінування сільгоспугідь. Ми докладаємо максимальних зусиль, щоб надати можливість агропідприємствам здійснювати весняну посівну кампанію», - заявив Бондар.

Для пришвидшення темпів розмінування українських території, міжнародні партнери присилають в Україну кваліфікованих саперів, про це вже заявили Естонія та Молдова.

Раніше, в Міністерстві внутрішніх справ заявили, що Україні потрібно більше вибухотехніків для розмінування територій.