UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розлучення в Україні 2025: які документи потрібні

Це можна зробити онлайн.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують укладати шлюб та розлучатися. Юристка Оксана Рябчук розповіла, які документи потрібні для розірвання шлюбу.

Читайте також: Шлюб між українцями за кордоном: що потрібно знати

Вона розповіла, що перелік документів для розірвання шлюбу зазвичай залежить від того способу, яким громадяни вирішили розлучитися.

Так, якщо розірвання шлюбу відбувається в добровільному порядку через органи ДРАЦС, то потрібні наступні документи, а саме:

Якщо ж подружня пара вирішила розірвати шлюб за допомогою судових органів влади, то потрібно подавати наступні документи, а саме:

Чи можливо розлучитися в Україні онлайн

В Україні під час дії воєнного стану можливо подавати лише заяву на розлучення онлайн.

Для цього:

Після того як громадянин подасть позовну заяву через «Електронний суд», використовуючи особистий кабінет можливо відстежити рух по справі, переглядати будь-які прийняті ухвали або рішення, дати проведення судових засідань тощо.

При цьому не обовʼязково заходити постійно на сайт і переглядати наявність оновленої інформації по справі, адже всі дані будуть дублюватися на електронну скриньку особи, яка була вказана під час її реєстрації.

Хоч позовну заяву та документи можливо подати в дистанційному режимі, проте як правило розгляд судових засідань завжди відбувається в очному форматі.

Чи можливо розлучитися онлайн через «Дію»

Станом на 2024 рік в Україні передбачена лише можливість реєстрації шлюбу між громадянами за допомогою програмного забезпечення «Дія». А тому оформити розлучення через дану програму на зараз неможливо.

Проте, після оформлення розірвання шлюбу в ДРАЦС або судових органах влади в «Дії» можливо:

Нагадаємо, як розлучитися без згоди іншої сторони. В Україні розірвання шлюбу можливе як за згодою обох членів подружжя, так і в односторонньому порядку, зокрема за позовом одного з них.