UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розділ на карантинні зони в Україні відбувається автоматично, людський фактор відсутній - Степанов

В Україні вступили в силу нові правила адаптивного карантину.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов дав докладні пояснення про правила дії адаптивного карантину в країні, повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Він нагадав, що Центральна комісія з ТЕБ та НС поділила регіони за рівнем поширення епідемічної небезпеки COVID-19 на "зелену", "жовту", помаранчеву "і червону" зону ".

"Ми чесно і прозоро висвітлюємо ситуацію в тому чи іншому регіоні. Ми показуємо цифри, в зв'язку з потрібно вводити зелений або жовтий, або червоний рівні. У Міністерстві охорони здоров'я немає жодного натяку на політику. Всі розрахунки здійснюються в автоматичному режимі, людський фактор тут відсутня. Єдиний пріоритет - здоров'я і безпеку українців ", - зазначив глава МОЗ.

Обмеження відповідно до зони, визначеної для кожного конкретного району або міста, почали діяти на місцях з 3 серпня. Вони будуть переглядатися щотижня в залежності від епідемічної ситуації.

"У поділі на зони поширення епідемічної небезпеки COVID-19 все чітко систематизовано, там немає людського фактора. Є цифри, які показують реальну небезпеку в тому чи іншому регіоні", - додав Степанов.

Визначення регіону або міста в будь-який з зон відбувається на основі 4 показників:

Якщо протягом 5 днів в регіоні буде спостерігатися перевищення одного з певних показників, приймається рішення про зміну рівня його епідеміологічної небезпеки.

Перехід регіону з однієї зони небезпеки в іншу можливий при погіршенні ситуації протягом 5 днів поспіль. У разі поліпшення показників протягом 3 днів - район чи місто може повернутися в зону з меншим рівнем небезпеки.

Відзначимо, що в червону зону увійшли Луцьк, Тернопіль та Кіцманський район Чернівецької області. Тут повинні бути введені додаткові обмеження. Однак, незважаючи на потрапляння в червону зону, місцеве самоврядування Луцька та Тернополя відмовилося посилювати обмеження. У міськрадах заявили, що не бачать підстав для посилення карантину і не розуміють, чому міста потрапили в червону зону.

Читайте також: Зеленський вимагає від Кабміну чітко пояснити українцям нові умови карантину

Нагадаємо, 22 липня Кабмін продовжив адаптивний карантин до 31 серпня, але змінив його умови. Крім обмежень, обов'язкових для всіх регіонів України, з 1 серпня діють додаткові, залежно від того, до якої з зон належить та чи інша область.