UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський суд засудив українця Сизоновича до 12 років колонії

Пенсіонера визнали винним у нібито "підготовці терактів" на території Ростовської області.

Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив українця Олексія Сизоновича до 12 років колонії суворого режиму. Російські слідчі звинувачували громадянина України у нібито "підготовці терактів в Ростовській області".

"Суд визнав Олексія Сизоновича винним і призначив йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму і штрафу в розмірі 250 тисяч рублів", - цитує вирок агентство "Інтерфакс-Україна".

Суд визнав 61-річного пенсіонера "винним" за ч. 1 ст. 30, ч. 2 ст. 205 (підготовка терористичного акту), ч. 3 ст. 222.1 (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв), ч. 1 ст. 322 (незаконний перетин державного кордону Росії) КК РФ. Таким чином, термін покарання і сума штрафу, призначені судом, повністю збіглися з вимогами боку звинувачення. Хоча адвокат просив суд врахувати факт визнання її підзахисним власної "провини" і пом'якшити покарання до мінімуму.

За даними російських слідчих, "засуджений" і невідомий чоловік у квітні 2014 року в Києві створили "організовану групу" і домовилися про "вчинення терактів у Росії та в Україні". Нібито всю необхідну інформацію про об'єкти транспортної інфраструктури збирав саме Сизонович, який раніше 11 років пропрацював підривником на шахті і має необхідні знання в області вибухотехніки.

Наприкінці травня 2016 року українець нібито прибув у Каменськ-Шахтинський Ростовської області Росії для огляду місцевого вокзалу, на якому у вересні того ж року мав бути здійснений теракт. У вересні 2016 року Сизоновича затримали російські правоохоронці, з того моменту він утримувався під вартою.

Крім підготовки терактів у Ростовській області, за версією російських слідчих, до цього пенсіонер нібито підривав поїзди на тимчасово окупованій проросійськими бойовиками території Луганської області.