UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський суд заочно заарештував українських слідчих у справі командувача Чорноморським флотом РФ

Адмірала Вітко підозрюють у скоєнні тяжких злочинів проти України.

Басманний районний суд Москви за клопотанням Головного Слідчого комітету Росії заочно обрав українським слідчому і прокурору запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, повідомляє прес-служба Слідчого комітету росії.

Слідчий і прокурор відділу Головної військової прокуратури Вадим Приймачок і Руслан Кравченко займалися розслідуванням справи громадянина Росії, командувача Чорноморським флотом РФ Олександра Вітко, який брав участь, зокрема, в незаконній анексії Криму.

"Головним слідчим управлінням СК Росії розслідується кримінальна справа стосовно посадових осіб правоохоронних органів України, в діях яких вбачаються ознаки злочину, передбаченого ст. 299 КК РФ (Притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності або незаконне порушення кримінальної справи)", - йдеться в заяві СК РФ.

За версією російських слідчих, у 2014 році колишній в. о. генерального прокурора України Олег Махніцький, перший заступник генерального прокурора Микола Голомша, та інші співробітники прокуратури "організували завідомо незаконне притягнення до кримінальної відповідальності" Вітка. У російському Слідкомі переконані у "політичних мотивах" цієї справи.

"Зокрема Махніцький та Голомша дали завідомо незаконні вказівки про проведення досудового розслідування, Приймачок вів це провадження, а Кравченко здійснював нагляд за процесуальної діяльністю", - повідомили слідчі.

Раніше суд заочно обрав Голомші та Махніцькому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У квітні минулого року Головна військова прокуратура України через кур'єра повідомила про підозру у вчиненні низки тяжких злочинів проти України командувачу Чорноморського флоту РФ віце-адміралу Олександру Вітку. Його підозрюють у тому, що з 20 лютого по 21 березня 2014 року він умисно вчинив у Криму злочинні дії з метою зміни території і державних кордонів України.

На допит, призначений на 25 квітня 2016 року, Вітко не з'явився. Незабаром Печерський районний суд Києва за клопотанням Генеральної прокуратури України надав дозвіл на його арешт.