UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський "гуманітарний конвой" розмістився у полі біля кордону з Україною

Журналісти повідомляють, що колона БТР рухається окремо від гуманітарного конвою, який стоїть на місці. Рухається дуже близько до кордону.

Російський "гуманітарний конвой" , який рухався у бік російського міста Донецьк Ростовської області, звернув з федеральної траси "Дон" і зупинився в полі приблизно за 35 км від російсько-українського кордону. Станом на ранок п'ятниці, 15 серпня колона все ще була в полі.

Як повідомляє кореспондент Російської служби ВВС, "в полі біля гумконвою розмістили табір". За його словами, це ознака того, що зупинка може затягнутися.

При цьому у РНБО України продовжують наполягати, що нічого не знають про те, де саме знаходиться російський "гуманітарний конвой". Про це на брифінгу в Києві заявив прес-секретар РНБО Андрій Лисенко.

Раніше надходила інформація про те, що колона пофарбованих у білий колір вантажівок розділилася.
Тим часом кореспондент британської газети Guardian Шон Уокер написав на своїй сторінці у Twitter, як на його очах колона з близько 20 БТР і армійських вантажівок з російськими військовими номерами наблизилася до російсько-українського кордону, а потім перетнула його в районі Донецька Ростовської області.

"Колона БТР рухається окремо від гуманітарного конвою, який стоїть на місці. Рухається дуже близько до кордону", - повідомив журналіст, додавши, що, на його думку, масштаби колони не досягають необхідних для цього вторгнення.

За словами пана Лисенка, українські військові заблокують російську колону з гуманітарним вантажем, якщо її не дадуть перевірити українським прикордонникам і митникам.
Він каже, що перевірка має відбутися у присутності представників Міжнародного комітету Червоного Хреста

"Ми сподіваємося, що російська сторона виконає всі ці вимоги і не порушить українського і міжнародного законодавства", - сказав Лисенко.

Увечері 13 серпня автоколона не доїхала до КПП в Харківській області, де українські прикордонники, згідно з досягнутою Києвом і Москвою угодою, готувалися оглянути вміст 270 КамАЗів, і повернула на схід.

Причини, які спонукали російську сторону відмовитися від первинних домовленостей і змінити маршрут руху, невідомі.

Деякий час місце перебування вантажівок залишалося невідомим. Пізніше журналісти виявили їх неподалік від Воронежа, звідки колона рухалася в бік кордону з Україною. !zn