UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський ФСВП підтвердив: голодуючому Сенцову погрожували "перетворенням на овоч"

Російські тюремники заявили політв'язню про те, що "померти не дадуть".

Російські тюремники, у разі відмови політв'язня Кремля, українського режисера Олега Сенцова припинити голодування, збиралися годувати його примусово, підтвердив в інтерв'ю "Известиям" заступник директора Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Росії Валерій Максименко. І назвав такі дії стосовно політв'язня не тортурами, а "курсом лікування хворого".

"І, дійсно, якщо б відмова від їжі тривала, то Сенцов міг стати не просто "овочем", а навіть "рослиною". А погрози примусового харчування – ну як можна називати погрозами введення в курс лікування хворого? У цьому випадку Сенцову сказали, що за його життя і здоров'я боротимуться і померти не дадуть. Інше було на його розсуд", - заявив Максименко.

Заступник директора ФСВП також заявив про те, що відразу ж після припинення голодування Сенцова нібито нагодували "домашньою їжею": курячим бульйоном і вареною куркою. При цьому він катгеорично відмовився називати ім'я лікаря, яка нібито придбала та приготувала птаха.

Коментуючи стан українця після голодування, що тривало з 14 травня по 6 жовтня, Максименко заявив про те, що в'язень Кремля "почувається так, як людина, яка почала їсти після тривалого утримання від їжі".

"Звичайно, поки він їсть потроху, переважно каші та кисломолочні продукти. Так буде десь двадцять днів, після чого його переведуть на звичайну тюремну їжу", - додав він.

Раніше у міжнародній правозахисній організації Amnesty International нагадали про те, що примусове годування політв'язнів неприпустимо й є різновидом тортур. "Ми заявляємо про неприпустимість примусового годування, яке фактично є різновидом тортур, і вимагаємо надання Олегу своєчасної та ефективної медичної допомоги" – наголошують правозахисники.

Адвокат українця Дмитро Дінзе також повідомляв про те, що його підзахисного змусили відмовитися від голодування погрозами "перетворити на овоч". "Якщо б йому не погрожували примусовим годуванням, фізичною силою і тим, що з нього робитимуть овоч, він би продовжив голодування. Я так розумію, що наміри лікарів лабитнанзької лікарні були досить серйозними", - пояснював він.

Для припинення голодування Сенцов вимагав звільнення всіх політв'язнів, утримуваних в РФ і окупованому Криму. А також заявляв про свою готовність померти, якщо його вимоги не будуть виконані.

У п'ятницю, 5 жовтня, у ФСВП Росії повідомили про те, що Олег Сенцов припинив голодування. Згодом інформацію про припинення політв'язнем голодування, яке тривало з 14 травня, підтвердив радник президента РФ Михайло Федотов.

Українська сторона зажадала підтвердження цієї інформації від самого українця. Згодом уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова підтвердила її і повідомила, що припинення голодування "означає, що він знаходиться в критичному стані".

У Кремлі наполегливо відмовляються задовольняти прохання сторонніх людей і родичів про помилування Сенцова, вимагаючи, щоб він написав особисто.

Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали співробітники ФСБ навесні 2014 року в окупованому Криму. Їх вивезли в Росію, де Сенцова засудили за сфабрикованим звинуваченням в організації теракту до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років позбавлення волі. Обидва провину не визнали.

Детальніше про боротьбу українського політв'язня з російським режимом і стан його здоров'я читайте в матеріалі DT.UA ""Олег Сенцов може померти в будь-яку хвилину": 102 день голодування і "неможливість" обміну".